Politiet, helsevesenet og forsvaret kaster seg inn i kampen for ny e16

Bilpolitikk

Regjeringens foreslåtte utsettelse av E16 mellom Bergen og Voss har ført til sterke reaksjoner fra mange, blant annet KNA. Nå kommer også politiet, Forsvaret og helsevesenet på banen.

Den er en av våre mest ulykkesutsatte strekninger, har blitt kåret til landets verste vei og en hel landsdel står samlet for å få utbedret det. Men på tross av at prosjektet er gryteklart, har regjeringen satt E16 mellom Bergen og Voss på vent i sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Utsettelsen har avstedkommet sterke reaksjoner, noe som blant annet ble markert med en konvoi fra Åsane til Voss tidligere i høst.

– Bergen – Voss er en veldig viktig åre for beredskapsårene og viktig for helse, som jeg er ansvarlig for,. Det mest bekymringsfulle er hva vi har på lang sikt og hvordan det blir satsa på denne veistrekninga, sa administrerende direktør i Helse Bergen, Eivind Hansen til NRK Nyhetsmorgen mandags morgen. Og Hansen får full støtte fra politimester i Vest politidistrikt, Kaare Songstad. – Vi har utfordringer allerede nå – det er mye stengning, flom og ras. Fra et beredskapsperspektiv, synes vi det er viktig å få fram at noe må gjøres i et noe mer langsiktig perspektiv, sa Songstad til NRK som også uttaler følgende til rikskringkasteren: – En ytterligere og helt i det blå utsettelse av nye veier østover fra Bergen er uheldig også for oss som driver beredskapsarbeid.

I tillegg til politi- og helselederne deltok oberstløytnant og sjef for HV09, Christoffer Thomas Knutsen i NRK Nyhetsmorgen og sier at det også for Forsvaret er viktig å prioritere ny E16. – For å opprettholde vår hovedlogistikkakse mellom østlandet og vestlandet er Bergen – Voss av avgjørende betydning. Vi ser absolutt behovet for at den aksen oppgraderes betydelig – det går rett og slett på beredskapen her på vestlandet, sa Knutsen.

Regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet sitter i disse dager i budsjettforhandlinger med SV. KNA har tidligere rettet kraftig kritikk mot regjeringens foreslåtte utsettelse av ny E16, blant annet ved president Geir A. Mo, som kalte denne og flere andre utsettelser for uansvarlig hasardspill med farlige og potensielt katastrofale konsekvenser.