Kjøpe bil
Dette må du gjøre før du kjøper bil
1. Undersøk bilen godt
Sjekk at alt teknisk holder mål i henhold til selgers informasjon og vanlig slitasje med tanke på årsmodell.
Du som kjøper har undersøkelsesplikt, dette betyr at synlige skader eller mangler vil du normalt ikke kunne reklamere på. Ønsker man større grad av trygghet ved et kjøp kan man benytte seg av ulike kjøpstester hos Viking Kontroll eller bilverksteder.
Som KNA-medlem får du gode priser på tekniske kontroller som er en smart måte å få en uavhengig 3. part til å se over det potensielle kjøpsobjektet.
2. Undersøk dokumentasjon
- Sjekk at selger faktisk er eier av bilen.
- Sjekk servicehefte og om bilen har opprettholdt servicene sine.
- Sjekk at vognkortet er riktig og at selger har både del 1 og del 2.
- Sjekk om PKK (EU-kontroll) er utført, eventuell hvor lenge det er til neste kontrollfrist. Kontrollfrist sjekkes på Vegvesenet sine nettsider.
- Undersøk om det er noen heftelser på bilen. Vanligvis får man bekreftelse fra de som har pant om størrelse på restsum.
- Heftelser sjekkes på Brønnøysundregisteret.
3. Kontrakt
Skriv alltid kontrakt. I kontrakten er det viktig at du får med alt selger sier om bilen i kontrakten. Eventuelle skader, eller viktige servicepunkter (registerrem) kan være smart å inkludere i kontrakten. Ved en eventuell tvist etter kjøpet vil kontrakten være utgangspunktet for vurderingen om det er en kjøpsrettslig mangel.
Bruk gjerne KNAs kontrakt ved ditt bilkjøp.
4. Forsikring
Forsikringen på bilen går ikke automatisk fra eier til eier, denne må du som kjøper ordne med selv. Før du kan registrere din nye bil må du ha opprettet egen forsikringsavtale på bilen. Alle med registrert bil i Norge er pliktige til å ha ansvarsforsikring på bilen. For mer informasjon om hvilke forsikringer man kan opprette på kjøretøy, les KNAs artikkel om forsikring under.
5. Pengeoverføring – betaling
Det finnes mange muligheter i pengeoverføring ved bilkjøp. Det er viktig å tenke over risiko ved en eventuell forskuddsbetaling av kjøpsobjektet. De vanligste måtene å gjennomføre pengeoverføring er bankremisse, vipps, bankoverføring eller kontanter.
6. Omregistrering
Når salgsmeldingen er godkjent må man gjennomføre omregistrering og betaling av omregistreringsavgift før man kan bruke kjøretøyet. Husk at det er du som kjøper som er ansvarlig for at omregistreringsavgiften blir betalt.
Eierskifte kan enkelt ordnes digitalt gjennom Statens vegvesens digitale tjenester. Løsningen krever at både kjøper og selger logger seg inn på vegvesenets Min side (krever BankID eller tilsvarende autentisering).
Før du kan betale omregistreringsavgiften må kjøretøyet være forsikret, og kjøretøyet må være EU-godkjent.