To hender på rattet i en Honda

Nye regler ved kjøp og salg av bil

Regler og lover

Fra 29. april blir det to viktige endringer for deg som skal kjøpe eller selge et kjøretøy. Omregistreringsavgiften kan ikke lenger betales på trafikkstasjon, og du må legitimere deg når du leverer salgsmelding.

De digitale tjenestene for kjøp og salg av bil på vegvesen.no er enkle å bruke. Hvert år mottar Statens vegvesen over 1 million salgsmeldinger. 8 av 10 som leverer salgsmelding, gjør det allerede på nett.

– KNA er positive til de nye reglene, det er fint at det blir lagt opp til enklere og raskere prosesser ved kjøp og salg av bil. Det er en sikkerhet for kjøper og selger med legitimeringsplikten, ved spørsmål knyttet til kjøpet eller i eventuelle tvistesaker i etterkant av kjøp, sier generalsekretær i KNA Børre Skiaker.

Betal omregistreringsavgiften digitalt

Fra 29. april betaler du omregistreringsavgiften direkte til Skatteetaten, ved å bruke Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsninger. Det blir ikke lenger mulig å betale avgiften på en trafikkstasjon. 

– Det raskeste er å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. Da kan du samtidig skrive ut et midlertidig vognkort og ta bilen i bruk med en gang, så fremt du også har forsikringen i orden, sier Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten.

Om du ikke har mulighet til å bruke de digitale tjenestene, må du kontakte Statens vegvesen for å få betalingsinformasjon. Du betaler deretter avgiften til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse. Det vil så ta 2-3 virkedager før betalingen er registrert. Etter at betalingen er registrert kan du laste ned og printe ut et midlertidig vognkort på vegvesen.no.

Send salgsmelding digitalt

Fra 29. april må du legitimere deg når du leverer salgsmelding på papir. Det gjør du enten ved å levere salgsmeldingen digitalt på vegvesen.no, eller ved fysisk oppmøte på trafikkstasjon.

– Legitimeringsplikten innfører vi for å ivareta sikkerheten til deg som kjøper eller selger bil. Her er det ofte snakk om store pengesummer som skal skifte eier. Vi er opptatt av sikre og åpne transaksjoner, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Salgsmelding på vegvesen.no ivaretar legitimeringsplikten. Idet du har logget deg på, har du også legitimert deg.

Nedetid i perioden 25.-28. april

De to endringene innledes med fire dager nedetid for alle kjøretøytjenester, i perioden 25.-28. april. Årsaken til den langvarige nedetiden er omlegging til nytt motorvognregister. Dette vil berøre brukerne både på trafikkstasjon og på vegvesen.no.

– Mange bruker tjenestene våre, og vi beklager at vi er nødt til å stenge tilgangen såpass lenge. Vi skal fornye et 40 år gammelt register med data knyttet til 11 millioner kjøretøy. Samtidig blir nye løsninger installert og testet, sier Erik Johannessen i Statens vegvesen.

I denne perioden blir det ikke mulig å for eksempel kjøpe prøveskilt, levere salgsmelding, betale omregistreringsavgift, gjennomføre omregistrering eller avregistrere kjøretøy, verken på trafikkstasjonene eller vegvesen.no.

Fakta om kjøp og salg av bil

  • Årlig leveres over en million salgsmeldinger.
  • 1,2 millioner kjøretøy skifter eier hvert år.
  • 80 prosent leverer salgsmelding på nett (privat og bransje)
  • I snitt leveres det rundt 102.000 salgsmeldinger totalt pr. mnd. (mars): 20.000 på trafikkstasjon, 39.000 på vegvesen.no, 43.000 hos forhandler.
  • Ca. 3.000 kjøretøyforhandlere bruker bransjeløsning.
  • I fjor møtte 342.000 opp på trafikkstasjon for å omregistrere kjøretøy. Over 60 prosent betaler allerede omregistreringsavgift på nett
  • Fra januar 2018 til mars 2019 har andelen omregistrering på trafikkstasjon sunket fra 54,5 prosent til 35,8 prosent

Les mer om de to endringene

Les mer om nedetiden