KNA på FIAs generalforsamling

Politisk arbeid

FIAs årlige møter med generalforsamling ble holdt i St Petersburg 3. – 7. desember. Deltakerne fra FIAs medlemsklubber innen veitrafikk og bilsport fra hele Verden var samlet.

KNAs president Finn Eirik Eilertsen og generalsekretær Børre Skiaker var tilstede som delegater for både Mobility og Sport. KNA er FIAs bilsportrepresentant i Norge. KNA hadde også invitert med to representanter fra Norges Bilsportforbund.

Under generalforsamlingen var det fokus både på Mobility (trafikksikkerhet og forbrukersaker) og på Bilsport. FIA og KNA arbeider på begge områder. Det ble presentert oppdateringer innen trafikksikkerhet, forbrukersaker ble diskutert og midler ble fordelt til ulike prosjekter.

Mobility
I forbindelse med mobility ble en studie den østerrikske klubben ØMTC har gjort presentert, i samarbeid med et universitet. Studien (modellen) viste at bildet ikke er sort hvitt når det gjelder valg av bil (fossil, hybrid eller nullutslipp) hvis hele bilens livsløp og bruken tas med i betraktningen. Mange elementer spiller inn når det gjelder valg av bil. Alt fra produksjon, bruksmønster, bruksomfang, destruering o.l. Miljø og klima gevinsten ved de ulike valgene er kanskje ikke så stor som man skulle tro?

Bilsport
Formel-E ble løftet frem. Det ble også E-karting som er elektrisk go-kart. Det ble kunngjort at E-karting etter planen skal bli en egen disiplin i neste Youth Olympic Games i 2022 i Senegal. I tillegg til dette ble kalender for 2019, deriblant for Formel 1 og Rally VM og Formel-E, kunngjort av World Motorsport Council (WMSC).

Erfaringer
Det ble utvekslet erfaringer mellom klubbene, på tross av landegrensene. KNA er en av de nordiske klubbene bestående av klubber fra Danmark, Finland, Island og  Sverige.  

Nye representanter for ulike komiteer i FIA ble valgt. Under siste dag av konferansen var Igor Levitin tilstede, assistent til Russlands president, på vegne av president Vladimir Putin takket han FIA og medlemsklubbene for deres deltakelse i St Petersburg og for deres bidrag med å promotere motorsport og trafikksikkerhet i Russland. FIAs president Jean Todt hadde også møte med president Putin og diskuterte motorsporten i Russland og internasjonalt.

Premieutdeling
FIA Prize giving -en storslagen premieutdeling med verdensmestere innen bilsport ble en storslått avslutning på generalforsamlingen. Av norske utøvere vant Andreas Bakkerud 3. plassen i verdensmesterskapet i Rallycross, Petter Solberg (KNA) var tilstede som beste RX team.  

FAKTA OM FIA

  • Etablert 1904
  • I 1908 ble KNA medlem av Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) som medlemsklubb nr. 13 på verdensbasis.

Styrende organ for bilsport i verden og en global trafikksikkerhetsaktør.