Amerikansk skiltstørrelse snart tilgjengelig i Norge

Politisk arbeid

KNA har jobbet for at norske bileiere skal kunne få bilskilt i amerikansk størrelse. Og nå kommer de. Den nye skilttypen skal etter planen lanseres 26. oktober i år.

-Dette er selvfølgelig en gladsak for alle som eier biler laget for kjennemerker i amerikansk størrelse, sier KNAs generalsekretær Børre Skiaker.

Kjennemerkene kan tildeles biler hvor det ellers ville vært behov for tilpasninger for å få montert vanlig norsk skilt. De amerikanske kjennemerkene er på 30,3 cm x 15,3 cm, og bokstaver og tall plasseres på to rader. For å gjøre det enklere for bileiere legges det opp til at de kan sende bilder som dokumentasjon for å vise at bilen har behov for slike kjennemerker, i stedet for at de må møte opp på trafikkstasjon med bilen for fremvisning.

Statens vegvesen vil også lagerføre skiltene slik at små kjennemerker og kjennemerker med amerikansk størrelse kan tildeles ved registrering. Det vil fortsatt være krav om at gamle kjennemerker er innlevert før nye sendes i postoppkrav eller leveres ut fra trafikkstasjonen.

Men ikke nok med dette. Det vil nemlig åpnes for å kunne kombinere personlige kjennemerker både med amerikanske kjennemerker og andre små kjennemerker. For å få dette på plass kreves imidlertid en del tekniske endringer og regelverksendringer. Forslag til endringer i regelverket antar vi å være klare for høring denne høsten, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

KNA mener bileiers interesser bør beskyttes, og har til enhver tid fokus på lovverket som beskytter bilistene i forbindelse med kjøp, salg, reparasjon og vedlikehold av bil.