Selge bil

Juridisk

Unngå ansvar for reklamasjoner ved salg.

Selgers opplysningsplikt

Selgers opplysningsplikt går lenger enn kjøpers undersøkelsesplikt. Den handler om at du som selger plikter å informere om det du kjenner til. Vet du at det lyser en varsellampe må du si dette selv om den ikke lyser der og da. Samme om bilen av og til ikke starter. Om du kjenner til at verkstedet har anbefalt deg å bytte deler, men dette ikke er gjort, må du si dette.

Det kan være lurt å selge bilen ferdig EU-godkjent, det gir trygghet til både kjøper og selger. Du kan også benytte deg av Viking salgstest, som er en mer omfattende test enn EU-kontrollen.

Les mer om medlemsfordelen Viking salgstest i blokken under.

Rabatt på tekniske kontroller

KNA-medlemmer får rabatt på utvalgte kontrolltjenetester hos Viking Kontroll.

Les mer

Kontrakt

Kontrakt er det viktigste dokumentet om du skal selge eller kjøpe bil. Skal du selge bil er det lurt å selge den «som den står». Kryss av dette punktet på kjøpekontrakten. Det vil heve terskelen for at kjøperen reklamerer.

Betaling/oppgjør

Det mest vanlige i oppgjør mellom privatpersoner er overføring via bank. Sørg for at pengene er på din konto før du omregistrerer og leverer fra deg bilen. Du kan også motta bankremisse eller kjøper kan betale med Vipps.

Omregistrering og eierskifte

Eierskifte kan enkelt ordnes digitalt gjennom Statens vegvesens digitale tjenester. Løsningen krever at både kjøper og selger logger seg inn på vegvesenets Min side (krever BankID eller tilsvarende autentisering).

Si opp forsikring

Kjøperen av bilen må ordne med forsikring på kjøretøyet før omregistreringen kan gjennomføres. Du som selger må også avslutte din forsikring på kjøretøyet.

Si opp avtaler

Alle avtaler som er registrert på bilen som automatisk registreres må du si opp når du har solgt bilen. Dette innebærer autopass/bombrikkeavtale og for eksempel parkeringsavtaler.

KNA hjelper deg

De fleste kjøpsrettslige mangelvurderingene består av både en juridisk og en teknisk vurdering.

Som KNA medlem kan du ta kontakt med våre rådgivere om du lurer på noe vedrørende kjøp og salg av bil.