Klar for den kalde og glatte årstiden?
Vinteren er like rundt hjørnet, og temperaturen synker stadig. Etter mange måneder med kjøring på sommerføre kjenner du plutselig at der er glatt. Du kjenner deg kanskje igjen?
Dessverre er det et faktum at mange skader skjer i overgangen mellom høst og vinter, spesielt når det «usynlige» islaget har lagt seg over asfalten, eller når den første snøen legger seg i veibanen. De førerne som fremdeles har sommerdekk opplever ofte situasjonen mer utfordrende fordi sommerdekkene har dårlige egenskaper på is og snø. Riktige og gode dekk er viktig, men aller viktigst er kanskje at føreren identifiserer de glatte partiene og avpasser farten deretter.
Dette kan du gjøre for å forberede deg:
- Sjekk værmeldingen, gjerne dagen før du skal ut å kjøre
- Sjekk temperaturen før du kjører
- Se om det er rim eller snø på bakken
- Lytt til trafikkmeldinger på radioen
- Sjekk temperaturmåleren i bilen med jevne mellomrom under kjøreturen
- Husk at sort asfalten kan være glatt
- Skyggepartier og broer kan også være glatte
- Tenk etter om det er steder du vet det pleier å være glatt?
- Hvis det ikke representerer fare, så kan du prøvebremse
- Er du usikker på om det er glatt, så kjør som om det er glatt
- Skal du på langtur, så bør du sjekke vegvesen.no og se trafikkmeldinger
Dette kan du gjøre for å forberede bilen:
- Bytt til vinterdekk før du skal kjøre på skal glatt eller istete føre.
- Sørg for at startbatteriet er i god stand og fulladet.
- Få bilen din understells- og hulromsbehandlet dersom dette ikke er blitt gjort. Om bilen din allerede er behandlet bør du få ditt antirustverksted til å ta en etterkontroll av bilen og eventuelt understellsbehandle områder med stor slitasje på nytt.
- Vask bilen din ofte og jevnlig dersom du kjører på veier hvor det brukes veisalt. Salting fører som kjent til at korrosjon på kjøretøy starter tidligere og at korrosjonshastigheten øker.
- Sjekk lyktene og lyspærer. Bytt ut lyspærene dersom de er svake eller ikke fungerer.
- Sjekk vindusviskerne, bytt ut disse om de er slitt.
- Se etter at lyktespylere fungerer og at spylevæsketanken har tilstrekkelig innhold.
Skal du over fjellet?
Husk at det kan være lurt å ha med en spade, kjetting, mat, varme klær og en nødlader til mobiltelefonen i bilen. Sørg også for full drivstofftank eller fulladet batteri dersom man kjører elbil.
Slik er piggdekkreglene:
Fra 16. oktober er det lov å kjøre med piggdekk i Nordland, Troms og Finnmark. I resten av landet er tilsvarende dato 1. november. Husk at du som fører har ansvar for at bilen til enhver tid er sikret tilstrekkelig veigrep. Dette innebærer at dersom føret der det skal kjøres krever bruk av piggdekk, så kan disse legges på før de nevnte datoene. På glatt føre er det helt klart at du kjører tryggere med vinterdekk enn med sommerdekk, uansett om vinterdekkene har pigger eller ikke. Dersom bilen din har piggfrie vinterdekk kan du bytte når du vil. Krav til mønsterdybde på vinterdekk er minimum 3 millimeter.