Fire tips for tryggere og billigere hverdagskjøring
Selv om man er glad i å kjøre bil, er det ikke til å komme fra at mesteparten av kjøringen man gjør ikke er av den spennende sorten. Derfor bør du heller fokusere på trygghet og økonomi – og spare moroa til helgeturen.
I KNA er vi glade i bilen, og kjøreglede er noe vi setter høyt. Det er imidlertid vanskelig å komme fra at for de fleste av oss er mesteparten av kjøringen i hverdagen nytteorientert. På vei til og fra jobb eller barnehage er det aller viktigste å sørge for sikker og økonomisk kjøring. Derfor har vi samlet noen tips som vil gjøre deg til en bedre sjåfør i hverdagstrafikken – slik at du kan nyte helgenes hyggeturer i enda større grad.
Planlegg kjøringen og se langt frem
I situasjoner med mye trafikk er det viktig å løfte blikket. Det er lett å gå i fella hvor man kun ser på støtfangeren til bilen foran og følger den, men det vil gjøre kjøringen mindre drivstofføkonomisk, bidra til mer kø og øke risikoen for uhell.
– Ved å løfte blikket og følge med på hva som skjer fem-ti billengder foran deg, vil det være lettere å tilpasse farten og oppdage potensielle farer tidlig. Da vil du kunne holde et jevnt tempo slik at du både sparer drivstoff og ikke bidrar til kø, forklarer generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.
Kødannelse skjer ofte før veien når det antallet biler den teoretisk kan takle. Ofte skyldes det uoppmerksomme sjåfører som bråbremser når de ser at noe skjer. Dette forplanter seg videre på veien, og resultatet blir kødannelse.
Akselerasjoner fra stillestående er også det som gjør at du har et vesentlig høyere drivstofforbruk ved bykjøring. Holder du jevnt tempo og aksepterer en viss variasjon i avstanden til bilen foran vil du også bruke mindre drivstoff – rett og slett fordi du slipper å stoppe helt opp like ofte.
– Det er imidlertid viktig å ikke la luka bli for stor. Da vil du fort irritere andre bilister, så det gjelder å tilpasse seg hele tiden, sier Skiaker.
Vær fleksibel
Regler gjør at trafikken flyter som den skal og hindrer i de aller fleste tilfeller problemer, men noen ganger kan det være lurt å legge inn litt fleksibilitet i regeltolkningen – særlig i tett bytrafikk.
Ved å være oppmerksom og smidig kan man unngå mange situasjoner som i ytterste konsekvens kan føre til skader.
Rolig gassfot
For å spare bilen for både slitasje og unødvendig drivstofforbruk i hverdagen, er det enkleste og viktigste tipset å bruke pedalene mindre. Jevn gass kombinert med lite bremsing er den mest effektive måten å ta seg frem på.
– Gir du full gass ut av lyskryssene og bremser hardt ned foran neste lyskryss sliter du naturligvis bilen mer enn om du akselererer litt roligere og heller planlegger nedbremsingen i god tid. Klarer du å unngå å stoppe, men holde bilen i bevegelse hele tiden vil du redusere drivstofforbruket en god del, sier Skiaker.
Tilpass planen
Mange ulykker og farlige situasjoner kan oppstå når du ikke er forberedt på å endre planen du har lagt – særlig hvis du kjører et sted du ikke er kjent. Skrekkeksempler om sjåfører som rygger på motorveier og forårsaker kollisjoner ved å bråbremse for å rekke avkjøringer dukker opp med jevne mellomrom, og fellesnevneren er at de forholder seg til planen de har lagt uten å tenke seg videre om.
– Det er viktig å huske på at det aldri er farlig å glemme en avkjøring eller svinge feil. Oppdager du for eksempel at du ligger i feltet som leder til høyre, men du egentlig skulle til venstre, er det bedre å ta svingen til høyre og snu senere enn å prøve å komme seg til venstre i akkurat det krysset, råder Børre Skiaker.
Har du i bakhodet at det aldri er farlig å kjøre feil, vil du garantert også være mindre stresset i situasjoner hvor du er usikker på veien. Det er alltid bedre å finne et sted å stoppe trygt, sjekke kartet og finne en ny rute enn å prøve seg på halsbrekkende manøvrer for å holde seg til den opprinnelige planen.