Før bilen skal på verksted

Juridisk
 • Få flere pristilbud
  Ved å innhente pristilbud fra flere verksteder kan du i flere tilfeller spare vesentlige kostnader. Man bør sende ut skriftlig prisforespørsel til minst tre verksteder, sammenlign disse og se om verkstedene inkluderer de samme tjenestene og varene i prisforslaget. Dette bør du gjøre for servicer, reparasjon etter Periodisk Kjøretøykontroll (PKK) og dersom det har oppstått en skade.
 • Undersøk kompetanse
  Før du engasjerer et verksted bør du undersøke hvilken kompetanse verkstedet har på din bil, hvor lang tid tar arbeidet på bilen, og når kan arbeide begynne. Du kan også sjekke om verkstedet er godkjent av Statens vegvesen.
 • Skriftlig avtale
  Dersom du har fått et prisoverslag eller et pristilbud bør dette inkludere en skriftlig beskrivelse av hva som skal utføres. Dersom du ikke har noen skriftlig avtale kan dette være grunnlag for konflikt eller uenighet i ettertid og for deg som forbruker vil det være vanskelig å kunne dokumentere hva som er avtalt.

Fastpris eller prisoverslag?

Pris kan enten være satt som en fast pris, eller i form av et prisoverslag.

 • Fast pris
  Dersom det har blitt avtalt en fast pris for arbeidet er denne bindene for partene. Det skriftlige pristilbudet vil være dokumentet som fastsetter denne avtalen. KNA råder både forbrukere og verksteder til å lage skriftlige pristilbud for å unngå konflikt om pris etter arbeidet har blitt utført.
 • Prisoverslag
  Et prisoverslag skal ikke overstige det oppgitte beløp vesentlig, og i hvert fall ikke mer enn 15 prosent. Dette utgår dersom det har blitt avtalt en annen prisgrense, eller verkstedet har rett på pristillegg for tilleggsarbeid som er avtalt. Det kan komme situasjoner hvor avtalt reparasjon ikke er tilstrekkelig til å løse et problem, hvor verkstedet må ta kontakt og avtale tilleggsreparasjon som vil komme i tillegg til avtalt pris. Dersom betalingstidspunkt ikke er avtalt, skal betalingsfrist være når verkstedet krever det etter utført reparasjon. KNA anbefaler ikke å akseptere krav om forskuddsbetaling.

Det er ikke krav om bruk av merkeverksted

Det kommer ikke alltid tydelig frem at garantien fortsatt holder ved bruk av andre verksteder enn merkeverksted. Det er ikke lenger et lovlig krav i en garantiavtale å kreve bruk av merkeverksted. De samme kravene til faglig arbeid står uansett om det er merkeverksted eller et uavhengig verksted. Det er derimot viktig å forsikre seg at det uavhengige verkstedet følger bilprodusentens vedlikeholdskrav, og at alle servicepunkter blir fulgt til punkt og prikke.