Statsminister Erna Solberg klipper snor på KNA Raceway
-Med dette erklærer jeg anlegget for offisielt åpnet! Statsminister Erna Solberg under klippingen av åpningssnoren.

Statsminister Erna Solberg åpner KNA Raceway – Norges mest eksotiske motorsportanlegg

Baneanlegg

-Dette kommer til å bli en herlig boltreplass. Slik konkluderte Statsminister Solberg i sin åpningstale under den offisielle åpningen av KNA Raceway i går. Under besøket fikk statsministeren omvisning på det spektakulære anlegget, i tillegg til å kjøre tre runder på banen med KNAs Generalsekretær Børre Skiaker. Men viktigst av alt var møtet med frivillige og utøvre.

Blant de mange fremmøtte ble det sagt at dette var første gang man hadde en statsminister på besøk i Sokndal. Gleden var derfor stor over at Solbergs valgte å tilbringe en times tid på Norges mest ekostiske motorsportanlegg på Kroheia, en rask kjøretur opp de naturskjønne bakkene fra Sokndal sentrum.  

KNAs President Geir. A Mo ønsket Statsminister Solberg velkommen sammen med Hans Arve Pedersen (Styreleder KNA Raceway), Jonas Andersen Sayed (Ordfører Sokndal) og Knut Christensen (daglig leder Motorcenter Norway).
KNAs President Geir. A Mo ønsket Statsminister Solberg velkommen sammen med Hans Arve Pedersen (Styreleder KNA Raceway), Jonas Andersen Sayed (Ordfører Sokndal) og Knut Christensen (daglig leder Motorcenter Norway).

Et løft for norsk motorsport

-Anlegget er et løft for norsk motorsport, og jeg er sikker på at KNA Raceway vil bidra positivt til å gi barn, unge og voksne et unikt tilbud, enten aktiviteten foregår på to eller fire hjul. Det sa Solberg i sin åpningstale før hun trakk frem den betydelige innsatsen som er lagt ned for å gjøre anlegget til virkelighet i løpet av de siste to tiårene. For uten ildsjelene som i nesten 20 år har forsert hindring etter hindring ville ikke KNA Racway – Motorcenter Norway aldri blitt realisert, og Sokndal ville ikke hatt Vestlandets første store baneanlegg å skryte av – i både inn og utland.  

Det gikk heller ikke Solberg hus forbi at det er uvanlig å finne en KrF-styrt kommune som profilerer seg med fart og spenning. Det var derfor på sin plass å rette en takk til lokale myndigheter, representert ved ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) som kun var fem år gammel da de første baneplanene så dagens lys tilbake i 2003.  

Mercedes gjennom sikkerhetsgjerde på KNA Raceway
Fra passasjersetet i KNAs for anledningen lånte Mercedes AMG fikk statsministeren se alle banens fjorten svinger – og kjenne på fartsfølelsen.
V8 Biturbo Mercedes med Statsminister Erna Solberg i bakgrunnen
Det skulle ikke mangle på kreftene under banekjøringen med Generalsekretær Børre Skiaker, for mange bedre kjent som tidligere profesjonell bilsportutøver.

Anlegget

Anlegget, som består av en 2324 meter lang asfaltbane, motocrosshall, offroadløype og enduroløpe er nemlig et unikt prosjekt – både grunnet anleggets standard og omfang, men aller mest grunnet anleggets plassering høyt på et fjell med utsikt til Nordsjøen. I tillegg er prislappen imponerende: Samlet skal over 130 millioner kroner investeres i anlegget i form av spillemidler dugnadsinnsats og privat finansiering. 

-Dette er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Det sa Hans Arve Pedersen, styreleder i KNA Raceway, og tidligere leder i KNA Sokndal – KNAs lokalavdeling som bør ha sin del av æren for at baneprosjektet på Vestlandets tak kom i havn.  

Erna Solberg i samtale med yngre motorsykkelfører
Statsministeren tok seg god til å snakke med lokale, unge motorsportførere, her representer ved roadracing-føreren Mette Fidje og Truls Johannessen fra organisasjonen Kjør for livet – et tilpasset opplæringstilbud til barn og unge.

I likhet med Motorcenter Norway, som skal ta seg av den daglige driften av anlegget, var KNAs generalsekretær svært glad for at dagen for åpningsseremonien omsider var kommet: – Det er langt fra hver dag det åpnes et nytt norsk baneanlegg, og vi har sett  frem til arrangementet denne helgen. Særlig morsomt er det  at statsministeren takket ja til å være med ut på asfaltbanen slik at hun fikk oppleve banen fra en bil.  

Solberg, Skiaker og Mo tydelig fornøyd etter gjennomført banekjøring.
Solberg, Skiaker og Mo tydelig fornøyd etter gjennomført banekjøring.

En dag for ildsjelene

Det syntes også President Geir A. Mo: – Selv om KNA er hovedaksjonær er denne dagen første og fremst en feiring av ildsjelene som har ofret både tid, penger og krefter på å få til dette imponerende anlegget. Det er rett og slett vanskelig å sette ord på hvor stolte vi er av KNA Raceway.  

 
Det lokale motorcrosstalentet Genette Våge tok villig på seg oppdraget med å flagge av gårde Statsminister Solberg og Generalsekretær Skiaker.