Statens vegvesen klar med nye selvbetjeningsløsninger. Foto: Thomas Mork Nordsven.

Statens vegvesen er klar med nye selvbetjeningsløsninger

Bilist

Statens vegvesen har laget nye selvbetjeningsløsninger. Nå kan du logge deg inn på Din side på vegvesen.no og finne opplysninger om kjøretøy og eiere kostnadsfritt.

Statens vegvesen har laget nye, gratis selvbetjeningløsninger. Ved å logge deg inn på Din side på vegvesen.no, kan du søke opp opplysninger om kjøretøy og eiere.

– Med de to nye tjenestene Finn kjøretøyets eier og Sjekk andres kjøretøy, kan du nå finne kjøretøyinformasjon for et gitt kjøretøy, og også se hvilke kjøretøy en privatperson eller bedrift eier, uten at det koster deg noe. Så irriterer du deg over en feilparkert bil kan du nå bare logge deg inn via Din side og raskt finne ut hvem du skal kontakte, sier Jeanette Rognstad Munkelien Nordan, rådgiver i Statens vegvesen i en pressemelding.

Andre opplysninger

I de nye tjenestene kan du også se hvem som eventuelt er medeier eller leasingtaker av kjøretøyet, og den meget etterspurte informasjonen om kilometerstand for kjøretøyet er også tilgjengelig her. I løpet av høsten vil det i tillegg bli mulig å få opp hele eierhistorikken for et gitt kjøretøy.

Opplysninger om kilometerstand er fjernet fra de åpne dataene.

Kilometerstand som blir rapportert inn til Statens vegvesen ved EU-kontroll, ligger ikke lenger åpent tilgjengelig på nett.

– Disse opplysninger er svært etterspurt informasjon, men er personopplysninger og vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

– Skal du kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig, men du må da bruke den nye tjenesten vår på Din side på vegvesen.no for å hente ut dette, sier Omholt.

Skjermbilde med opplysninger om kjøretøy etter søk på Din side på vegvesen.no (personlige opplysninger er sladdet i etterkant).