Biler på motorvei i solnedgang

Slik gjør du påskeutfarten både hyggelig og sikker

Bilferie og reise

Påsken står for døren med mange muligheter for hyggelige opplevelser, både på ski og bak rattet. Likevel er det mange som erfarer reisen til påskefjellet som en øvelse i stressmestring, køkultur og familielogistikk. I tillegg er påsken høytid for trafikkulykker, hvilket gjør opplagte og oppmerksomme bilførere til en nødvendighet, særlig når trafikkvolumene øker på det tidvis dårlig vedlikeholdte kommune- og fylkesveinettet.

–Ved å gjennomføre noen enkle forberedelser vil turen til påskefjellet kunne bli både tryggere og hyggeligere, sier KNAs generalsekretær. 

Skal du forflytte deg over større avstander med bil de nesten dagene bør du forsøke å nyte reisen, slappe av og ta tiden til hjelp. 

 –Og selv om man opplever kø og mye trafikk på veiene er det ingen grunn til at utfarten ikke skal kunne være en fin opplevelse, legger Skiaker til.  

KNA anbefaler alle bilister å tenke gjennom følgende før de tar fatt på årets påskeutfart: 

  1. BIL: Er bilen turklarSørg for at du har dekk som passer til føreforholdene. Og husk reglene for bruk av piggdekk. Gjør også unna drivstoffylling, oljesjekk og fylling av spylervæske i god tid før avreise. Elbilister bør helst sette av sted med fulladet batteri.  
  1. BAGASJE: Pakk bilen slik at du kan gjennomføre en bråstopp, uten at det fører til skade på fører eller passasjer. Legg den tyngste bagasjen i bunnen og lettere myke ting øverst. 
  1. TAKBOKSHusk at takboksen er til lette gjenstander og kan ta liv dersom den løsner fra biltaket. Du bør også kontrollere hvor mye last biltaket tåler – noen elbiler er ikke godkjent for taklast av noe slag.  
  1. RUTEVALG: Vær smart, velg kjøretidspunkt og rute som gir deg minst mulig kø og stress. Har du elbil bør du også gjøre deg kjent med lademulighetene langs veien, og gjerne prøve å unngå tidspunkter med stor trafikkmengde dersom du vil unngå ladekø.                                                                          
  1. KJØRINGSe langt fremover og legg inn tid til en pause underveis. Hold avstand til bilen foran. Og følg trafikken.  
  1. FØRER: Bruk sikkerhetsbelte og påse at alle passasjerer gjør det samme.  Ta også av deg ytterjakke og bytt til lette sko – da blir kjøreopplevelsen bedre og sikkerheten høyere. 
  1. BARN: Forbered barna på at turen vil vare lenger enn normaltPlanlegg også aktiviteter som kan underholde barna underveis uten å forstyrre føreren.  
  1. VEIHJELP: Meld deg inn i en bilistorganisasjon og få veihjelp dersom det skulle oppstå problemer med kjøretøyet lang veien.  
  1. FJELLOVERGANGER: Ta med spade, kjetting og varme klær. Litt mat og drikke og nok drivstoff er også å anbefale, særlig om du skal over fjelloverganger. 

Når kan du bruke piggdekk?

Statens vegvesen utsetter fristen til å ta av piggdekk ut april måned for hele landet. Les mer om dette under.

Bilist

Utsetter piggdekk-fristen

Vegvesenet utsetter fristen til å ta av piggdekk ut april måned for hele landet.