Sjekk dekk og lufttrykk også på vinteren

Bilhold


Glem ikke å sjekke mønsterdybde og lufttrykk i dekkene dine også på vinteren. Er mønsterdybden 4 millimeter eller mindre, gir ikke lenger dekkene sikkert grep på vinterføre. Det er også viktig å sjekke lufttrykket: Jo kaldere det er, desto mer luft behøver dekkene.

Gode vinterdekk er ikke bare viktig for fremkommelighet, men minst like mye for sikkerheten. Derfor er det svært viktig å sjekke mønsterdybden jevnlig for å forsikre seg om at dekkene er gode nok.

Loven krever minimum 3 mm mønsterdybde i vinterdekk, men de fleste eksperter anbefaler at man skifter ut dekkene en stund før slitasjen går så langt. Det er nemlig et faktum at for eksempel dekkets viktige våtegenskaper svekkes betydelig en god stund før 3 mm-merket nåes.

De fleste bilførere kjører med for lavt lufttrykk i dekkene, og sjekker lufttrykket altfor sjelden. Lufttrykket bør kontrolleres hver tredje uke, og dekkene skal dessuten ha mer luft når det er kaldt. Nokian Tyres anbefaler at lufttrykket om vinteren holdes 30 kPa (0,3 bar) høyere enn om sommeren. Kulde gjør at lufttrykket reduseres. Dersom lufttrykket sjekkes inne i en varm garasje, vil dette ikke stemme når bilen kjøres ut i kulden. En temperatursvingning på 10 grader øker eller minsker lufttrykket med 10 kPa (0,1 bar). Dessuten trenger en fullastet bil 10-15 prosent høyere lufttrykk for at ikke kjøreegenskapene skal svekkes.

For lavt lufttrykk gir dårligere kjøreegenskaper og øker drivstofforbruket. I tillegg slites dekkene raskere ned.
Det er ellers en god idé å vaske vinterdekkene noen ganger i løpet av sesongen. Det er påfallende hvilken forbedring av veigrepet dette kan gi.

Når all bagasje og skiutstyr skal lastes inn i bilen, er det ikke alltid bagasjerommet strekker til. Da kan en takboks være løsningen, men husk at denne ikke må lastes for tungt. Tunge kolli skal ikke lastes i takboksen, fordi dette kan endre bilens tyngdepunkt og øke risikoen for ukontrollerbar skrens. Takboksen veier 10-30 kg. En bil i mellomklassen kan høyst ha ca. 75 – 100 kg på taket, inkludert vekten av takboksen. Høyest tillatte takvekt finnes i bilens instruksjonsbok eller vognkort.

Til syvende og sist er og blir det bilføreren som spiller den viktigste rollen for at man skal komme sikkert frem. Noen gode råd gjør bilturen på vinteren sikrere. Tilpass reisetiden etter vær og føreforhold. Generelt tar turen lengre tid om vinteren enn om sommeren. Senk hastigheten, og hold god avstand. Før du starter, sjekker du selvsagt på nett, radio eller TV hvordan det står til på veiene. Dersom du må kjøre forbi noen, så vær ekstra forsiktig med eventuell løs snøstripe midt på veien.

KNA-rabatt hos Vianor
Finner du at du må bytte vinterdekkene dine før sesongen er over, minner vi om at KNA-medlemmer får følgende rabatter hos Vianor:

20% På dekkhotell

Få 20% rabatt på dekkhotell og flere andre rabatter.

Les mer

Finn dekkverksted i ditt nærområde ved å sjekke medlemsfordeler på www.kna.no eller direkte på www.vianor.no . Eller ring; 815 60 815


www.vianor.no  og tlf, 815 60 815 kan du også bestille time for hjulskift eller dekkservice.