Barn i barnesete i bil

Sikring av barn i bil

Bilferie og reise

KNA ble i januar intervjuet av TV2 Hjelper deg, i forbindelse med en sak om småbarn som helt ned i ett års alder kommer seg ut av barnesetet i bilen. KNA mener det er viktig at barna er trygge i bilen, her får du noen tips til hva du bør tenke på når du skal sikre småbarn i bil.

– Jeg er overrasket over at barn så lett kan åpne disse låsene. Det er jo en åpenbar sikkerhetsrisiko med et barn som sitter usikret i kjøretøyet. Det må kunne lages en barnesikring som er konstruert på en slik måte at barn ikke kan åpne, men samtidig så må en voksen kunne åpne det ganske enkelt, sa generalsekretær Børre Skiaker til TV2 Hjelper deg i januar. Hele saken kan leses på tv2.no .

KNA mener det er viktig å opplyse rundt dette og skape bevissthet rundt problematikken. Vi har derfor sett nærmere på hva som kan være lurt å merke seg om man skal kjøre med barn i bilen.

Et hjelpemiddel for å løse problemet med at barna klikker seg ut av bilstolen er kommet, en såkalt Belt Guard. Denne festes under skulderpaddene på bilsetet med borrelås på begge sider. Belt Guarden vil holde seg på samme sted helt uavhengig av barnets høyde og holde beltene sammen

Den store barneseteguiden
Forbrukerrådet publiserte i slutten av oktober Den store barneseteguiden, denne kan vi anbefale å ta en titt på. De har siden 2003 publisert testresultater for mange hundre barnesete-modeller og har nå samlet testresultatene for de aller beste modellene på ett sted. Samtidig har de samlet en rekke artikler som forhåpentligvis vil gi deg svar på noen spørsmål omkring barnesikring.

De har også kommet ut med en guide knyttet til bruktkjøp av barneseter. Som småbarnsforelder med bil, blir du nødt til å kjøpe minst tre barneseter; først en babystol, deretter en bakovervendt småbarnstol og til slutt en beltestol. Har du flere barn og/eller flere biler, kan det hende du blir nødt til å kjøpe både fire, fem og enda flere barneseter i løpet av din karriere som småbarnsforelder. Det kan det være fristende å vende seg til bruktmarkedet, der prisene er lavere, men dette frarådes. 

Utfordringer ved bruktkjøp kan være:

  • Strukturelle skader kan medføre at stolen svikter når det virkelig gjelder.
  • Selv om stolen fremstår som strøken utvendig, er ikke dette noen garanti for at det ikke kan ha oppstått sprekker eller skader dypere ned i konstruksjonen.
  • Ingen garanti for at en barnesete-selger er ærlig når vedkommende lover at stolen aldri har vært utsatt for kollisjon, fall, slag eller røff behandling.
  • Få med monteringsanvisningen eller sjekke opp om det er mulig å laste ned denne hos importør eller produsent. 
  • Eldre stol. Stolen bør heller ikke være altfor gammel, da elde gir en risiko for materialsvikt uavhengig av behandling.