Rune Gokstad: – Jeg elsker å kjøre, og aller helst ”corny” biler

Bilferie og reise

Vi møter Rune Gokstad hos NRK, midt i innspillingen av ”Påskenøttene”. Den kjente og kjære NRK-profilen som vi har sett på TV i alt fra tur til Nice i en gammel CX og rickshawrace i India til rally i Mongolia i en utrangert brannbil, stiller gjerne opp til intervju for å fortelle om sitt forhold til bil.

– Jeg har alltid hatt et nært forhold til bil. Da jeg var liten gutt fikk jeg hver lørdag en liten Matchboxbil av min far. Jeg hadde til slutt en bag full av biler og nå har jeg én igjen, en Wolseley politibil. Som liten gutt ville jeg enten bli ambulansesjåfør eller trailersjåfør. Jeg drømte ofte om hvordan det ville være å sette seg inn i bilen og kjøre hvor jeg ville.

Hva var din første bil?

– Da jeg var rundt atten år, fikk jeg faktisk låne bilen av moren min, før jeg hadde fått lappen, så hun var ganske liberal på det området. Den første bilen som jeg kunne anse som min, var en Fiat 127. Det var egentlig en bil som vi hadde satt til salgs i kommisjon hos Ensjø Guldbrandsen, men jeg spurte min mor om jeg kunne få lov til å bruke den, og det fikk jeg. Så fra gymnaset til jeg skulle i militæret så disponerte jeg den. Faktisk så brukte jeg vel opp den bilen…

Hva er morsomst; bil eller kjøring?

– Om det er selve bilen eller kjøringen som er viktigst, så vil jeg velge kjøringen. Og jeg synes det er morsomt å kjøre FORSKJELLIGE biler. Jeg tenker ofte ”Oj, DEN har jeg ikke prøvd, det må jeg…” Så hvis jeg får muligheten til å kjøre en bil jeg ikke har prøvd før, så er lykken gjort. Jeg har rett og slett stor glede av selve kjøringen. Skal vi for eksempel kjøre til hytta, så er det jeg som gjør det. Ikke fordi det er rollemønsteret, men fordi jeg liker å kjøre. Og dette går i arv. Min 18-årige datter kan kjøre seg en lang tur bare i pur begeistring for selve bilturen.

Hva er din beste bilopplevelse?

– Den beste bilturopplevelsen jeg har hatt var da Øystein og jeg var i Mongolia. Vi var borte i 7 uker og kjørte fra Norge til hovedstaden i Mongolia i en utrangert brannbil. I begynnelsen var jeg veldig nervøs. Jeg kokketterer ikke når jeg sier at jeg var helt sikker på at jeg ville komme til å dø. Men når dødsangsten fortok seg litt, endret turen seg til å bli til et eventyr. Og det å kjøre bil i Mongolia, var ulikt alt annet jeg har vært med på. Veiene er faktisk laget så dårlig at de er ubrukelige. Man kjører derfor i terrenget i stedet. Etter 7 dagers terrengkjøring kom vi endelig til asfaltert vei. Men etter noen timers kjøring på asfalt, begynte Øystein og jeg å ønske oss ut i terrenget igjen.

Øystein Bache og Rune Gokstad deltok i et veldedighetsrally der de kjørte en pensjonert brannbil fra Oslo til Mongolia. Motortrøbbel, språkforvirring og mageproblemer var bare noen av utfordringene humor-duoen møtte på den eventyrlige reisen.
Øystein Bache og Rune Gokstad var også på tur og kjørte India på tvers i en autorickshaw. Dårlige veier og en fremmedartet kjørekultur var bare to av utfordringene de møtte på turen.

Hva slags biler har du hatt?

– Jeg har hatt mange corny biler, fordi jeg synes de fleste biler som lages i dag er som et eneste langt gjesp. Jeg har veldig sansen for bilfabrikker som tør å tenke annerledes, for det går tretten på dusinet av de fleste. Jeg har bl.a. hatt en Austin Allegro, som ser ut som et avrundet rektangel. Jeg har hatt noen Isuzuer også. Jeg hadde lyst til å kjøpe en Fiat Multipla en gang. Blant annet fordi vi ville vi unngå krangel fra barna om hvem som skulle sitte foran. Med tre forseter ville begge ha muligheten. Men da satte familien foten ned. Jeg fikk heller ikke lov til å kjøpe en Renault Kangoo. ”Jeg vil ikke kjøre rundt i en pizzabil” var min kones klare budskap. Nå har vi en Honda Element, som jeg brukte tre år på å overtale familien til å kjøpe. De syntes den så ut som en pengetransportbil, og min kone minte meg om at vi tross alt ikke er en filial av Nokas. Jeg spurte en gang en svensk mekaniker om han hadde hørt om denne Hondaen og fikk til svar ”Honda Element? Det är den fuuulaste bilen Honda nåkon gång har produserat”.

Mange bilglade folk koser seg på FINN.no. Gjør du?

– Aboslutt. Det er jo mye forbundet med bil som gir lykke. For eksempel så er jeg litt kjip, så det gir meg stor glede å lete etter bilrelaterte ting på FINN. Der kan jeg bruke MYE tid. Jeg koser meg veldig på FINN og kan gjerne gå inn og lete etter biler jeg ikke skal kjøpe. Det blir litt som å sitte og ble i et blad og tenke mens jeg klikker meg rundt; ”Ja, den ville jeg likt å hatt, nei, den er jeg glad for at jeg slipper å kjøpe”.  Og det er mange biler jeg har foreslått på FINN at vi skal kjøpe, men som oftest har det blitt nei.

Hva blir din neste bil?

– Det er ikke godt å si. Jeg har mange biler på listen, men min forkjærlighet for biler som både er rare og praktiske gjør at jeg vil ha kvaler den dagen jeg bestemmer meg for å selge Elementen, avslutter den bilglade komikeren fra NRK.