Bilde fra bil på vestlandet i vårvær.

Nesten halvparten skal på bilferie

Bilferie og reise

43 prosent av oss skal på bilferie i sommer, viser ny undersøkelse. For halvparten er reisen viktigere enn målet.

Det viser en undersøkelse som analyseinstituttet YouGov har gjort for KNA, Kongelig Norsk Automobilklub. 1000 nordmenn over 18 år deltok i undersøkelsen, som ble utført 4.-9. mai.

– Bilens betydning for folks ferievaner er nok litt underkommunisert. Ikke bare er den et viktig transportmiddel til reisemål i inn- og utland, men også et sted hvor vi får felles naturopplevelser og har samtaler underveis på reisen, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA.

Det er ulike grunner til at folk drar på bilferie, tror sjefen i KNA.

– Bilferie er fleksibelt. Du bestemmer selv hva, hvor og når ting skal skje. Du kan oppsøke de mindre turistifiserte områdene og lage dine egne reiseruter og oppdagelsesekspedisjoner. Og det er enkelt å ta med seg utstyr for alle salgs aktiviteter, som bading, padling, sykling, ski og fotturer, sier Skiaker.

Veien er målet

Når folk blir spurt hva de syns er det beste med bilferie og må velge mellom reisemålet eller selve reisen, svarer 45 prosent at det viktigste er å være underveis.

– Det er kanskje en overraskende høy andel, men det handler nok mye om at en bilferie i de rette omgivelsene kan være en praktfull naturopplevelse. Norge er et fantastisk flott land å reise med bil i. Og flott natur kommer i kombinasjon med relativt lite trafikk, sier Skiaker.

Det finnes 18 ruter som Statens vegvesen omtaler som nasjonale turistveier. KNA kommer i forkant av årets sommerferie med en kraftig utvidet versjon der deres egne tips til spesielt egnete ferieturveier også er med.

Bare 36 prosent av foreldre med små barn mener selve reisen er det beste når man er på bilferie.

– Småbarnsforeldre bør belage seg på hyppigere stopp og underholdning i bilen. Barna kan kanskje involveres et fellesprosjekt med å telle møtende biler, eller de kan følge med på et kart og merke av steder familien kjører.

Til utlandet

17 prosent skal på bilferie utenfor Norge, ifølge KNA-undersøkelsen. Ikke overraskende avgjør avstanden til Europa om man tar bilen dit. På Østlandet er det over 20 prosent som skal på utlandsferie med bilen, i nord er andelen litt over fem prosent.

– Skal du på bilferie i Europa i egen bil, er det viktig at bilen er i god nok stand til å kjøre de planlagte kilometerne. Start kjøringen på motorvei litt forsiktig så bilen får vent seg til den jevnt høye farten, sier Børre Skiaker.

I svingete Norge er ikke alle vant til å kjøre på motorvei. Heftig bykjøring er heller ikke hverdagskost.

– Kjørekulturen er forskjellig i ulike land. På motorvei er det viktig å huske at venstre kjørefelt er til å kjøre forbi i, og hastigheten der kan være høy. Sjekk derfor speilet grundig før du svinger ut i venstre kjørefelt på motorvei, sier han.

Skiaker understreker at det er viktighet å tilpasse kjøreatferden til den kjørekulturen som praktiseres i de ulike landene. Kjører du sakte, vil du mange steder oppleve at bilførere legger seg tett på bakfra og blinker med lysene hvis du ikke viker til høyre. Respekter det og slipp andre frem, er rådet fra KNA.

– En annen forskjell, særlig sør i Europa, er at de kjører der det er plass. Blir du for defensiv, kommer du nesten ikke fram og andre forstår ikke hvorfor du er så defensiv. Å kjøre i utlandet vil ofte si at du må være mer aktiv i din atferd enn det du er vant med i Norge, sier Børre Skiaker i KNA.  

Undersøkelsen er gjennomført i perioden 4. – 9. mai. Til sammen 1013 personer over 18 år deltok.

VÅRE BESTE BILFERIE-TIPS

Børre Skiaker, generalsekretær i KNA:

– Jeg kjører gjerne kabriolet for å kjenne luften, duften og lydene eller terrengbil for å få plass til utstyr som kajakk, ski og sykkel. Bilferie i områdene rundt Jotunheimen, Hardangervidda, Vestlandet og området mellom Bodø og Tromsø er mine beste tips for norgesferie. På Europa-tur velger jeg gjerne fjellene i Nord-Italia (Dolomittene) eller sør- og vestkysten av Irland, og kanskje Skottland.

Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring:

– Å kjøre bil er en fantastisk måte å feriere på. Du kommer deg litt bort fra allfarvei og den vanlige turiststrømmen. Jeg kan for eksempel anbefale biltur i Rhindalen og Moseldalen i Tyskland. Du har elvene der, den fantastiske arkitekturen, vinrankene og aspargessesongen. Sjansen er stor for å få seg en prakttur, med varige og solrike minner etterpå.

Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Vegdirektoratet:

– Jeg er sunnmørepatriot på min hals. Å komme hjemover via Trollstigen eller til Geiranger via Ottadalen, er bare fantastisk. Fjell, dramatisk natur, veganlegg i verdensklasse, lyset, fjordene, lufta. Her må det ikke hastes, men rastes hyppig. Jeg får hjemlengsel bare ved å fortelle om det.

Inga Ragnhild Holst, journalist i reisebloggen BorteBest.no:

– USA. En fin måte å se landet på er å kjøre tvers over, for eksempel langs Route 66. På veien fra Los Angeles og gjennom ørkenen i Nevada til Las Vegas får du blant annet se Grand Canyon. Ruten går videre til Texas og ender opp i Chicago. Underveis spiser du alt fra enorme biffer til jålete mat på restauranter med Michelin-stjerner. I tillegg til fantastiske naturopplevelser byr turen på spennende arkitektur, som inkluderer alt fra hus i Santa Fe-stil i New Mexico til arkitekt Ludwig Mies van der Rohes stramme tårn i Chicago.