– Nå er tiden for å forhandle

Bilist

Renta har gått til værs i 2022, og sentralbankens rentebane viser at den skal videre opp. Nå ber økonomirådgiver, Ahmed Osman folk tenke seg om.

Torsdag forrige uke kom den tredje doble renteøkningen på rad når sentralbanksjef, Ida Wolden Bache annonserte at Norges Bank satte styringsrenten til 2,25 prosent. Nå ber økonomirådgiver og programleder i Luksusfellen, Ahmad Osman norske forbrukere være bevisste. – I disse dyre tider burde ikke bilutgiftene overstige noe særlig mer enn 10% av husholdningens inntekt. Om det er tilfelle bør man heller se på mulighetene til å skaffe seg en rimeligere bil, sier den kjente økonomirådgiveren til KNA.no.

– Tiden for å forhandle renter

Generalsekretær i KNA, Børre Skiaker ber bileiere med billån om å forhandle rentene og sjekke vilkår hos andre banker. – Man bør alltid være bevisst på hvilke låneavtaler man har. Den stigende renten aktualiserer dette ytterligere, sier Skiaker og anbefaler forbrukerrådets nettside, Finansportalen, hvor man kan sammenligne lånevilkår i ulike banker.

Ekspert i Luksusfellen: Ahmed Osman (Foto: Tor Lindseth)

Færre og færre skyter inn egenkapital

Ahmad Osman påpeker at det har blitt mindre og mindre vanlig med egenkapital når man tar opp lån for å kjøpe bil. – De senere årene kan man se at fullfinansiering av nye biler har blitt mer vanlig. Med høyere rente vil noen risikere å havne i en situasjon hvor de blir nødt til å kvitte seg med bilen siden den blir for dyr. Og siden bil nesten uten unntak er et tapsprosjekt vil folk med fullfinansierte biler med lang nedbetalingsperiode risikere å sitte igjen med restgjeld etter salget, noe som er uheldig, avslutter Osman.

Klikk her for å komme til Finansportalen og sammenlign billån