Pakk bilen med de tyngste tingene nederst mot seteryggen og de lette tingene øverst, er ett av rådene KNA gir norske påskebilister.

Gode råd til påsketrafikken

Bilist

Å kjøre bil i påskeferien har lange tradisjoner. KNA anbefaler bilistene å inkludere bilturen i påskeferien slik at ferien starter når du kjører hjemmefra, i stedet for å tenke at ferien skal starte når du kommer frem.

I høytiden er veiene mer trafikkerte enn vanlig og bilene mer fullastet enn vanlig. Dermed er det ekstra viktig å ta nødvendige forholdsregler for bilistene, forklarer samfunnskontakt i KNA, Tor Valdvik.

På store utfartsdager som eksempelvis i påsken er det ekstra viktig at trafikantene er forberedt på at ting tar lengere tid i trafikken. En slik forberedelse øker tålmodigheten og reduserer risikoen. En realistisk forventning til kjøreturen, som en del av ferien, kan med fordel innebære hyggelige stopp uten stress, gode samtaler i bilen, musikk, radio og kanskje litt påskegodt og en film for de minste mens man kjører. Det er lite tid å spare på å ta risikable forbikjøringer i tett påsketrafikk, forklarer Valdvik.

Tor Valdvik er samfunnskontakt i KNA (Foto: KNA)

I tillegg til at du kjører tryggere når du opplever å ha tid til å følge trafikken selv om det går sakte, så er det lurt å legge litt jobb i måten du pakker bilen og eventuelt takboksen. Hovedregelen er tunge ting nederst og så langt frem som mulig i bagasjerommet, lette ting øverst. Det du trenger under turen bør dessuten ligge lett tilgjengelig. Når det gjelder takboks er det viktig at den er festet skikkelig både til bilen og til takstativet, og at den ikke lastes med for tunge ting. Det står ofte hvor stor vekt boksene tåler å bli lastet med og dette bør du følge.

På de større utfartsdagene viser statistikken at det både blir skader på biler og trafikanter.

KNA har i år en fempunktsliste for en trygg og hyggelig påsketur med bilen.

1. Legg til grunn at ferien starter når du kjører hjemmefra og innstill deg på at turen tar lengre tid enn normalt. Planlegg i forhold til dette og stopp ved behov eller for økt trivsel. Da blir turen hyggeligere og tryggere.

2. Pakk bilen med de tyngste tingene nederst mot seteryggen og de lette tingene øverst. Det du kanskje trenger underveis bør være lett tilgjengelig. Sjekk at takboks/skistativ o.l. er festet og pakk kun lette ting på taket. Da blir turen tryggere og enklere.

3. Fyll spylervæske, vask ruter og lykter og sjekk dekktrykk før du kjører. Bruker du GPS så still inn den før du kjører. Kople til telefonen til bilen før du kjører og legg den bort. Da blir turen tryggere og du unngår unødvendige stopp.

4. Forbered og ta med ting som skaper trivsel i bilen under turen for både store og små.

5. Hvis du skal over fjelloverganger så sjekk om de er åpne og sørg for å ha tilstrekkelig med drivstoff/strøm i tilfelle kolonne eller lignende. Et ullpledd/varme klær og litt mat og drikke er lurt å ha lett tilgjengelig i bilen hvis det er risiko for kolonnekjøring eller stillestående kø.