Den livsfarlige juletrafikken

Bilist

Julen bringer med seg mange ritualer, og ett av de er, for mange, å dra på biltur på glatte vinterveier. Dessverre er jula også en høytid for ulykker.

Snøkledde vinterveier kan i seg selv være utfordrende, men juletrafikken hvor veiene er fulle av biler fører med seg skrekktall med tanke på ulykker. Dette gir seg utslag i ulykkesstatistikken som er betydelig høyere på de store utfartsdagene i jula enn resten av året. Tall KNA har hentet ut fra Statens Vegvesen vise at de siste fem årene har 16 blitt drept og 583 skadde hvorav 65 ble hardt skadd i dagene med mest hektisk juletrafikk mellom 20. og 31. desember . Det er dermed særlig grunn til å være varsom i trafikken under høytiden.

Senk skuldrene og følg køen

Når bilen fylles opp av folk og ting, er det lett å bli oppskjørtet. Om vi alle er gode medtrafikanter og følger køen, tar det litt mer med ro og kjører etter forholdene kan mange ulykker unngås.

Skrap rutene

Å skrape is- og snøbelagte vinduer er avgjørende for å ha god oversikt i trafikken. Dersom du skulle kjøre med begrenset sikt kan dette gjøre deg til en fare i trafikken. Det kan også føre til inndragelse av førerkort. Veitrafikkloven slår nemlig fast at «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Sjekk dekk før avreise

Dekk i god stand tilpasset kjøretøyet er helt avgjørende. Sjekk dekkene dine før du begir deg ut på vinterveiene. Vinterstid er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde på vinterdekk. Kravet gjelder fra om med 1. november til og med 2. påskedag.

Pakk med omhu

Vær nøye med hvordan du pakker bilen. Legg tunge gjenstander nederst, ikke pakk slik at du hindrer sikten og unngå løse gjenstander. Ikke overlast bilen – det kan svekke kjøreegenskapene.  

Skriv skademelding og ved behov; bruk KNA veihjelp

Dersom uhellet skulle være ute er det viktig å skrive skademelding for forsikring. Husk også at som medlem i KNA med veihjelp, har du alltid tilgang på veihjelp uten egenandel. KNA Veihjelp nås på tlf 800 31 660.

Som KNA-medlem er du trygg om noe skulle skje langs veien

KNA hovedmedlem med veihjelp
1070/ÅR
  • Personlig veihjelp i Norge og EU*, uansett om du er fører eller passasjer
  • Teknisk og juridisk rådgivning
  • KNAs rabattprogram
  • KNAs veikart «De hemmelige turistveiene»