Telia og Telenor har varslet at de stenger 2g-nettet i 2025. Dette vil få konsekvenser for mange norske biler.

2G-nettene stenges i 2025: flere hundre tusen biler rammes

Bilist

Telenor og Telia har varslet at de stenger 2G-nettet i 2025. Dette får konsekvenser for mellom 300.000 og 500.000 norske biler.

Telekommunikasjonsoperatører planlegger å stenge 2G-nettet neste år, noe som vil ha konsekvenser for norske biler utstyrt med eCall-systemer.

eCall og 2G-nettverket

eCall er et innebygd nødanropssystem i biler som automatisk varsler nødtjenestene ved en alvorlig ulykke. Systemet er avhengig av mobilnettverket for å fungere, og mange av dagens systemer bruker 2G-nettverket.

Når 2G-nettverket stenges, vil hundretusener av biler bli etterlatt med et dysfunksjonelt eCall-system. Dette vil ha alvorlige sikkerhetsimplikasjoner, da bilenes innbygde sikkerhetsutstyr, som ble ansett som viktig nok til å bli lovpålagt, vil bli ubrukelig.

– Må løses

Bilbransjen selv har uttrykt bekymring for nedleggelsen av 2G-nettet, og Norges Bilbransjeforbund er i løpende dialog med Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Statens Vegvesen om temaet. KNA mener myndighetene og relevante bransjer må gå sammen for å finne gode løsninger. – Det er viktig at bilindustrien, myndighetene og telekommunikasjonsoperatørene arbeider sammen for å finne løsninger som sikrer at bilenes sikkerhetssystemer forblir funksjonelle, sier generalsekretær i KNA, Børre Skiaker. – At mange hundre tusen bileiere mister automatisk varsling av trafikkuhell, vil kunne få konsekvenser, sier KNA-sjefen.