Bygging av KNA Raceway i Sokndal. Anleggsbilde.

KNA Raceway straks ferdig

Baneanlegg

På toppen av i et fjell i Sokndal i Rogaland, omtrent midt mellom Stavanger og Kristiansand, ferdigstilles i disse dager KNA Raceway. Etter 16-års iherdig innsats er drømmen om et komplett motorsportanlegg på toppen av Sokndals tak blitt en realitet, og 3.- 4. juli gjennomføres det første løpet på den 2324 meter lange asfaltbanen.

Guttedrøm

-Dette er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier Hans Arve Pedersen, styreleder i KNA Raceway, og tidligere leder i KNA Sokndal som i sin tid var initiativtaker og som har drevet prosjektet fremover, med god hjelp fra flere ildsjeler og andre de siste årene. KNA er majoritetsaksjonær i KNA Raceway, mens Motorcenter Norway skal ta seg av den daglige driften av anlegget.

-Baneanlegget blir veldig spennende med en høydeforskjell på 24 meter og en gjennomsnitts-hastighet midt mellom Vålerbanen og Rudskogen, skryter Pedersen.

Men veien frem til mål har på ingen måte vært enkel for Pedersen og de andre ildsjelene som over mange år har ofret krefter, tid og egne penger på prosjektet.

-Dette har tatt veldig langt tid, ikke minst reguleringsarbeidet har vært krevende. Noe av utfordringen har vært at ingen tidligere har satt i gang med å bygge et komplett motorsportanlegg slik som vi gjort. Dette har blant annet medført at deler av prosessen har vært ukjent for veldig mange, sier Pedersen.

Internasjonal standard

Nå er imidlertid alt papirarbeidet historie, og i det denne saken skrives legges de siste asfaltlagene på racingbanen som har internasjonal standard og er designet av APEX Circuit Design i henhold til FiA Grade 3 og FIM Grade B. I tillegg står allerede landets eneste motorcrosshall ferdig ved siden av et stort område for offroadkjøring. Motorsportanlegget er også planlagt med dragstripe, servicebygg, pitgarasjer og tribuner. Og om ikke dette var nok er det også avsatt et areal til gokartbane.

Gokartbanen er Geir Øvstebø, nåværende avdelingsleder i KNA Sokndal, særlig lysten på å få ferdigstilt fordi det er mange barn og unge som ønsker å kjøre gokart på området.  

-Vi må ta ansvar for fremtidens utøvere, sier Øvstebø. -For mange er det gokart som er inngangen til motorsport på fire hjul, poengterer avdelingsleder som ellers gleder seg som et barn til å føle og kjenne på anlegget som straks står klart.

Oversikt KNA Raceway
Drømmen som straks er blitt til virkelighet: Motorsportanlegget KNA Raceway

Faktisk er anlegget så sensasjonelt at entusiasmen til de motorsportinteresserte er i ferd med å smitte over på lokalbefolkningen som er i ferd med å få opp øynene for hva som er blitt bygget oppe i høyden ved siden av dagbruddet til bergverket Titania. Et eksempel på dette er ryktene om en fremtidig motorsportlinje på den videregående skolen i Egersund.

Fullbooket alle helger ut sommeren

Anleggets fremtid er med andre ord lovende, og i fortsettelsen vil jobben med å fylle arrangementskalenderen og markedsføre anlegge tilfalle driftsselskapet Motorcenter Norway AS – en oppgave de allerede har lykkes godt med:

-Helgene for resten av sommeren er booket allerede. Det er også noen av ukedagene, kan styreleder Pedersen fortelle.

For å dekke det store behovet for funksjonærer er intensjonen at KNA Sokndal skal danne en egen funksjonærforening som skal sørge for at alle lokale dugnadsressurser mobiliseres for å drifte anlegget. Dette vil gjøre sitt til at driften av banen løper som den skal og sikkerheten ivaretas, i tillegg til at avdelingen får en strålende mulighet til å markedsføre seg selv og egne aktiviteter til et bredt lokalt og regionalt publikum.

-Vi skal bygge en kjempestor klubb som skal være på anlegget og ha masse aktivitet, sier avdelingsleder Øvstebø.

Selv om racingbanen skal testes ut i juni og det første arrangementet går av stabelen den første helgen i juli, vil den formelle åpningen ikke foregå før høsten i år eller våren 2022.

-Vi har lyst til å invitere alle som har bidratt i dette, i tillegg til politikere, media og andre. Vi gleder oss til å vise frem anlegget og alle motorsportgrenene til folk flest. Det sier Øvstebø.

I mellomtiden er det mulig å prøve ut banen i din egen stue. KNA Raceway er nemlig tilgjengelig i digital form som SimRacing-bane.