Slik så det ut da KNA arrangerte isbaneløp på Gjersjøen ved Tyrigrava 19. februar 1922.

Hundre år siden Gjersjøløpene

Bilsport

Den 19. februar er det hundre år siden det første billøpet fant sted på Gjersjøen – et av de første bilsportarrangementene på norsk jord som bidro til å skape entusiasme for både bil og bilkjøring.

Historien begynner ti år før: Den 25. februar 1912, sto det å lese i dagspressen i Kristiania, at det skulle være kappkjøring på isen ved Nordstrand Bad. Det var Norsk Automobilklub – fra 1913 omdøpt til Kongelig Norsk Automobilklub – som stod for arrangementet. I Sverige hadde man allerede i 1905 fått i stand slike løp. Nå var det nordmennenes tur.  

Selv om arrangementet ble en strålende publikumssuksess, var det mye som ikke gikk som planlagt. Det skulle gå ti år før man forsøkte seg på nytt ved Tyrigrava – samme sted hvor KNA hundre år senere har etablert sitt hovedkontor.   

I 1912 var bilismen i Norge i rivende utvikling. Til tross for strenge restriksjoner på bruk av automobilen, begynte pengesterke innbyggere å anskaffe seg disse nymotens oppfinnelsene som vi i dag kjenner som bilen. Så var automobilklubben etablert, og nå var det Norges tur til å ha et kappløp for automobiler. 

Det KNA ikke hadde tatt med i beregningen i 1912, var alle de nysgjerrige tilskuerne som kom for å oppleve et automobilkappløp. For rundt 10.000 mennesker fant veien ut til isen for å oppleve dette spektakulære som skulle skje. Politiet og arrangørene klarte ikke å holde massene tilbake. Tausperringene ble brutt og startplassen ble fylt med nysgjerrige folk. Det ble kaos, som endte med en kollisjon. Og dermed ble kappløpet avbrutt.  

Ti år senere gjorde KNA et nytt forsøk. Den 19. februar 1922, ble en festdag for både KNA, de deltagende førere og publikum: Været var det beste man kunne tenke seg, arrangementet ble utmerket avviklet og isbanen var ideell. Publikum kom tidlig og sikret seg gode plasser. Dette var starten på et arrangement som skulle bli gjentatt en rekke ganger i årene frem til annen verdenskrig.  

På startlisten i 1922 stod tjue deltakere, blant annet Wilhelm Henie, bedre kjent som far til den senere verdenskjente kunstløperen og filmstjernen Sonja Henie.  

Kart over isbanen på Gjersjøen anno 1922
Kart over isbanen på Gjersjøen anno 1922.
Fra Bunnefjordløpet ti år før – en publikumssuksess av dimensjoner.  
KNAs innbydelse til det første isbaneløpet på Gjersjøen – 19. februar 1922.