– En opplevelse for livet!

Bilsport

Frem til for få år siden var det ulovlig for kvinner å kjøre bil i landet. På selveste kvinnedagen i år kjørte Christina Dobloug og Anita Hvambsahl i mål i navigasjonsrallyet, Rally Jameel i Saudi-Arabia.

Nesten-kollisjon med en kamel og en punktering i ørkenheten og noen navigasjonsutfordringer til tross: Dobloug og Hvambsahl hadde en uforglemmelig tur gjennom 160 mil med ørken i offroad navigasjonsrallyet Rally Jameel.

Så sent som i 2018 ble det tillatt for kvinner å kjøre bil i Saudi-Arabia, som har blitt utskjelt for å i liten grad ivareta kvinners rettigheter. De siste årene har dette imidlertid begynt å endre seg, noe som blant annet innebærer at de startet opp verdens første kvinnelige offroad navigasjonsrally, Rally Jameel, som Motorliv tidligere har omtalt.

De to erfarne bilsportutøverne representerte Norge og KNA i årets utgave av rallyet, som var 1.600 km langt. Starten gikk 4. mars og symbolsk nok kjørte de i mål på kvinnedagen 8. mars. Hvambsahl har årelang erfaring som kartleser i rally, mens Dobloug er en erfaren fører fra blant annet baneracing, offroad-rally og historisk racing.

TEAM KNA: Christina Dobloug (t.v) og Anita Hvambsahl slo godt fra seg i Rally Jameel.

De to KNA-damene var tydelig fornøyde med opplevelsen – både sportslig og for opplevelsens skyld. – Det var utrolig gøy å bli valgt til å representere Norge og KNA. Det var jenter fra 34 land, og det var artig å høre hvordan jenter rundt om i verden opplever motorsport. Det var en like god erfaring å møte så mange jenter med lik lidenskap som meg selv som selve løpet, sier Dobloug til Motorliv. Hvambsahl stemmer i. – Opplevelsen var uforglemmelig, og vi fikk se og gjøre så mye som jeg ikke hadde gjort ellers.

Turen gikk relativt uproblematisk for seg, men noen utfordringer møtte damene mens de kjørte gjennom den saudiske ørkenen i sin Toyota Fortuner. – Vi punkterte første dagen på slutten av etappen, så etter vi kom i mål måtte vi skifte dekk. Vi rotet oss også bort et par ganger i alle veiene som delte seg i ørkenen, men fant alltid tilbake, sier Anita Hvambsahl. Dobloug kan også fortelle om de også nesten kom i nærkontakt med landets nasjonaldyr. – Vi var nær ved å treffe en kamel i fint driv over en vei, men det gikk heldigvis bra.

Erfarne utøvere: Dobloug og Hvambsahl fikk bruk for sin årelange bilsporterfaring når de kjørte 1600 km gjennom den saudiske ørkenen.

Hvambsahl forteller at det også var utfordrende å navigere i et landskap der mye ser likt ut. – Det var utfordrende på de partiene hvor veien var så godt som usynlig, så man måtte være veldig nøye med navigasjonen, sier hun og får støtte av Dobloug. – Det var mye sand og stein hvor det enten er ingen ellet hundrevis av veivalg, sier hun. – God navigasjon sammen med erfaring fra ørken og offroad var gull. Etappene med snitthastighet var mest utfordrende. 

«Team KNA» fikk en god plassering, og endte på 18. plass av 55 startende, og begge utøverne er enige i at det var en flott opplevelse. – Det var gøy, lærerikt og vi er takknemlig for opplevelsen. Vi hadde aldri vært i samme bil tidligere, men samarbeidet gikk veldig bra, avslutter de.