Gokart i fart

Slik begynner du med bilsport

Nyttig informasjon

Bilsport passer for gammel og for ung, og for både jenter og gutter.

I Norge kan man starte med bilsport allerede ved fylte seks år. Enten med gokart på asfalt eller crosskart på grus. Når man så er 15 år kan man begynne med racing, eller bilcross fra man er 16. Også dragracing kan man begynne med i tidlig alder, hvor de yngste førerne er åtte år gamle. Og heller ikke i rally må man vente til man har førerkort, da man kan begynne med ungdomsrally så fort man har blitt 16.

  • Noe av det fine med bilsport er at man også kan holde på i høy alder. Da Martin Schanche vant sin siste EM-runde i rallycross på Lyngås i 2000 var han 55 år gammel. Og i norske Challenge-løp er det ikke uvanlig med deltakere som har passert 70, sier generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

Noe annet som er spesielt med bilsport er at jenter og gutter konkurrerer mot hverandre under like vilkår. KNA-føreren Ayla Ågren er et av Norges største bilsportstalenter, og kjører i dag formelbiler i USA. Norges Bilsportforbund har til og med sin egen klubb som heter ”Jenter i Farta”, og der er det mange kvinnelige bilsportsutøvere som utmerker seg med gode resultater.

Lisens og klubbmedlemskap

  • Det aller første man trenger for å begynne med bilsport er en lisens fra Norges Bilsportforbund og et medlemskap i en klubb som KNA, forteller Skiaker.

For å få lisens må man ta et lisenskurs hos Norges Bilsportforbund, og du finner mer informasjon om det på www.bilsport.no. På NBF sine nettsider finner man også informasjon om de ulike grenene, hvor det finnes baner, når det går løp og ulike regelverk man må kunne.

Hvilken bil skal man velge?
Når lisens og klubbmedlemskap er på plass trenger man selvsagt et kjøretøy. Til å begynne med kan man låne eller leie, men de fleste kjøper sin egen – være seg om det er gokart, crosskart eller en bil. Hva det koster å begynne med bilsport varierer veldig, og det kan du lese mer om HER.

  • Bilsport kan være veldig dyrt, men også svært billig. Det spørs hvilken gren man velger, og hvilke ambisjoner man har. Det er ikke nødvendig med verken semitrailer og heltidsansatte mekanikere for å kjøre løp i Norge.

Det finnes mange forskjellige bilsportsgrener i Norge, og her finner du en oversikt over alle sammen: http://kna.no/bilsport/bilsportgrener/