KNA jobber for bilsporten

Bilsport

KNA representerer den internasjonale bilorganisasjonen FIA (Féderation Internationale de l´Automobile) i Norge og har således den internasjonale bilsportmyndigheten. Denne er delegert til Norges Bilsportforbund (NBF).

FIA ble stiftet i 1904, har hovedkontor i Paris og samler mer enn 230 nasjonale motor- og bilsportsklubber i 134 land på 5 kontinenter. FIA`s medlemsklubber representerer millioner av bilister og deres familier verden over.

En av FIA`s kjerneoppgaver er utviklingen av motorsport verden over. Gjennom de nasjonale medlemsklubber er FIA involvert i alle nivåer i sporten og mandatet strekker seg til de millioner av amatører og profesjonelle som har glede av motorsporten.

FIA`s rolle som styrende organ i motorsport medfører at man administrerer regler og forskrifter for all internasjonal fire-hjuls motorsport. Dette inkluderer blant annet VM i Formel 1, VM i rallycross, VM i rally, FIA World Endurance Championship og WTCC.

FIA er også dedikert i oppgaven med å representere bilorganisasjoners og bilisters rettigheter verden over gjennom kampanjer og aktiviteter som forsvarer deres interesser. I områder som trafikksikkerhet, mobilitet, miljø og forbrukersaker fremmer FIA aktivt bilisters interesser i FN, EU og i andre internasjonale organer.

KNA er med
– Vi i KNA deltar aktivt i de ulike samarbeidsplattformene innen FIA. Slik som i desember, da vi var på FIAs generalforsamling. Der ble NBF ble tildelt 50.000 Euro til talentutviklingsprogrammet 2015. Tre nordmenn ble også valgt inn i tre ulike kommisjoner i FIA (go-kart, offroad og dragrace). KNA har dessuten en person i FIAs kontrollkomite og stemmerett i alle saker innen både normal veitrafikk og bilsport, forteller generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

FIAs sportsstyre (WMSC) behandler alle saker som angår bilsporten. Det betyr blant annet klasser, regelverk og terminlister. Nytt er at også førerne hadde en representant i FIAs Sportsstyre i år, Emerson Fittipaldi, tidligere verdensmester i Formel 1. Gerhard Berger som også kommer fra Formel 1 avsluttet sitt engasjement, men han har jobbet med strukturering av klassene fra gokart til Formel 1.

Viktige endringer i Norge
Å fremme bærekraft i sporten har vært en prioritet det siste året, med ny hybridteknologi i FIA Formula One World Championship og FIA World Endurance Championship, samt lanseringen av det nye FIA Formula E.

– Også i Norge jobber vi for bilsportens sak sammen med NBF. Noen viktige milepæler der er blant annet innføringen av sorte skilter i rally, slik at man kan kjøpe rallybiler avgiftsfritt, stadig lavere aldersgrenser for å begynne med bilsport og å skaffe midler til å bygge anlegg, forteller Skiaker.

Ønsker du også å fremme bilsportens sak? Da kan et medlemskap i KNA lønne seg. Les mer om våre medlemsfordeler HER.