Bobilfører øver seg på slusekjøring under arrangementet til KNA Stavanger

Vellykket bobilarrangement i Stavanger

Bilist

Bobilsalget går til himmels, men kjenner de nye bobilbrukerne til reglene? I går arrangerte KNA Stavanger i samarbeid med Norsk Bobilforening og Statens vegvesen førerkurs med foredrag om hvilke feller en kan gå i med ny bobil.

Det var formann i KNA Stavanger som fikk ideen. Ove Nilsen er selv bobileier, og kjenner til vektproblematikken, dekkvalg og andre regler og lover som gjelder for bobiler – enten de er under 3500 kilo eller store som en middels lastebil. Fra Statens vegvesen var det seniorinspektør John Østråt som er både bobileier og KNA-rallysjåfør som holdt foredrag for lydhøre bobileiere.

– Vi snakker nemlig om totalvekt, sier seniorinspektør John Østråt i Statens vegvesen. Og totalvekt er akkurat hva ordet sier, nemlig den totale vekten på bilen når alt er på plass.

En bobil kan gjerne veie 3,2 tonn fra fabrikanten. Og da har eieren bare 300 kilo å gå på.

– En vanlig bobil kan nemlig kjøres av personer med førerkort for personbil, men grensen er 3500 kilo. Bilens vektgrense er den samme. Og den grensen passeres veldig lett når eierne begynner å skaffe seg mer utstyr, bagasje og passasjerer.

Etter å ha kjørt gjennom en testløype, der førerne måtte lose bilen gjennom en sluse, rygge og treffe en planke med høyre forhjul, var det tid for å få bilen på vekten. Der fikk flere en lite positiv overraskelse. Svanhild Salte var på kurset med mannen Terje, og de har planlagt tur til Trøndelag i sommer. Bobilen klarte akkurat vekten. Nåla stoppet på 3450 kilo, som betyr at de har 50 kilo igjen før de må starte å lesse av bilen.

– Vi må nok ta ut en ting før vi starter ferien, sier Svanhild, som sammen med mange andre deltakere valgte å melde seg inn i KNA.

– Dette var vellykket, og nå planlegger vi samme arrangement til høsten. Dette bør andre KNA-avdelinger kopiere, for det er fin måte å vise frem KNA som klubben – også for bobileiere, og ikke minst rekruttere nye medlemmer sier Ove Nilsen.