Dette må du huske før bilferien

En bilferie skal være hyggelig, og da er det viktig å unngå problemer på veien. Her er de viktigste tingene du bør sjekke før avgang.

Sommeren er høysesong for bilferie, men for å sikre at ferien blir mest mulig vellykket bør du sørge for å sjekke noen ting før du legger ut på tur. Det er kjedelig å bruke en dag på bilberging og reparasjoner langs en tysk motorvei, og det er like lite hyggelig når de små i baksetet slår seg vrange en halvtime ut i dagens etappe. Derfor har vi samlet noen tips som vil minimere risikoen for uforutsette hendelser og bidra til en hyggelig ferie for alle parter.

Teknisk gjennomgang
Med en godt holdt, moderne bil er det som regel få problemer med lange kjøreturer. Det kan imidlertid være lurt å fremskynde servicen et par måneder dersom du har planer om bilferie i Europa. 

- Med høyere temperaturer og fart stilles det større krav til bilen. Å ta service før du drar er en grei forsikring om at bremsevæske, kjølevæske og bremser er i god stand, råder generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

Det er også viktig å sjekke at dekkene er i god stand før man legger ut på tur. Minstemålet for mønsterdybde, både i Norge og Europa, er 1,6 millimeter, men det er langt fra nok.

- Man bør bytte dekk når det er igjen tre millimeter mønsterdybde, og hvis du skal på langtur vil jeg anbefale fem millimeter for å være på den sikre siden. Dårlig mønsterdybde gir dårligere drenering av vann, og en regnskur i høy fart på motorveien kan fort bli veldig skummel med for dårlige dekk, advarer Skiaker.

Uansett hvor forberedt man er, er det imidlertid ikke sikkert at man unngår alle problemer. Med et KNA-medlemskap er du sikret veihjelp av bilen din i hele Europa dersom uhellet skulle være ute.

Husk også å ta kontakt med forsikringsselskapet for å justere den årlige kilometergrensen dersom du kjører lengre enn det som er avtalt.

Forbered kjøreruten
Litt av sjarmen med bilferie er å kunne ta en avstikker eller en omvei dersom man føler for det. Det er imidlertid smart å ha en viss oversikt over hvor man skal kjøre før man drar. Det gir deg mulighet til å undersøke spesielle regler i de ulike landene.

Eksempelvis er det viktig å vite hvor det er påkrevd med motorveioblater. En rekke europeiske land har krav om slike klistremerker som festes i ruta, og de kan ofte kjøpes ved grenseovergangene.

Stadig flere byer har også miljøsoner hvor det er spesielle krav for å kjøre inn. Enkelte steder, særlig i Italia, overvåkes disse automatisk ved hjelp av kameraer. Å kjøre inn i disse sonene uten riktig tillatelse kan fort koste deg irriterende hundrelapper.

En rekke land har også krav om førstehjelpsutstyr i bilen, så dette er smart å ha på plass før du drar. Elektronikk er også strengere regulert mange steder – blant annet med forbud mot fotoboksvarsling og såkalte dashcams i flere europeiske land. 

Sikkerhet og komfort i bilen
Når alt er planlagt og baggene pakket gjenstår det bare å få dem inn i bilen og starte årets ferie. Det er imidlertid også noen ting du bør tenke på før du begynner å laste bagasjen inn i bilen.

- For å sikre best mulig kjøreegenskaper og sikkerhet er det viktig å plassere den tyngste bagasjen så langt ned og frem som mulig, sier Skiaker.

Tung bagasje som er feilplassert kan bli veldig farlig dersom uhellet skulle være ute. Ved å plassere den lengst inn mot seteryggen innerst i bagasjerommet minimerer du denne risikoen. Aller helst bør du ikke pakke bagasjen høyere enn ryggen på baksetene, men dersom det blir nødvendig bør du skille av bagasjerommet med et solid nett. Å feste bagasjen ekstra godt med et nett eller flere lastestrikker vil også være lurt.

- Har du en takboks du skal bruke som lasteplass bør du tenke på vekten. De fleste biler har en relativt lav maksimal taklast, og taklasten vil i tillegg gi deg dårligere kjøreegenskaper ved å gi bilen et høyere tyngdepunkt, advarer Skiaker og oppfordrer alle til å undersøke maksimal taklast i vognkortet.

Har du barn i baksetet er det ekstra viktig å sørge for god stemning på turen. Å ha barn som er vant til å kjøre bil over litt lengre distanser i utgangspunktet gjør ting lettere, men det er fortsatt viktig å planlegge litt underholdning og ha lett mat tilgjengelig underveis.

- Boller, brus og godteri er ingen god idé på biltur – selv om bestikkelser kan virke som en god idé når det blir ekstra dårlig stemning. Grovt brød i kombinasjon med frukt og grønnsaker er en løsning som gjør at man unngår sultne og dertil misfornøyde barn, sier Skiaker.

Det er også lurt å ha forberedt litt underholdning til turen – enten det er snakk om lydbøker, leker eller en film.

Som KNA-medlem er du også sikret bilberging i hele Europa dersom noe skulle skje. Meld deg inn her i dag og gjør bilferien litt mer forutsigbar.