Slik gjør du påskeutfarten både hyggelig og sikker

fredag 12. april 2019 kl. 10:22

Påsken står for døren med mange muligheter for hyggelige opplevelser, både på ski og bak rattet. Likevel er det mange som erfarer reisen til påskefjellet som en øvelse i stressmestring, køkultur og familielogistikk. I tillegg er påsken høytid for trafikkulykker, hvilket gjør opplagte og oppmerksomme bilførere til en nødvendighet, særlig når trafikkvolumene øker på det tidvis dårlig vedlikeholdte kommune- og fylkesveinettet.

BILDER: Fra KNA-arkivene: «Utfart med KNA påskebussene 1948». I tiden før privatbilen ble allemannseie, var det stort behov for kollektive transportmidler i forbindelse med påskeutfarten. Her fra påskedagene 1948 hvor Kongelig Norsk Automobilklub besørget busstransport fra hovedstaden til både Gudbrandsdalen, Hallingdal og Valdres. Heller enn køene og trafikkavviklingsvanskene som vil prege påsken 2019, måtte etterkrigstidens bilister belage seg på å kjempe seg frem langs smale, kronglete veier midt i den verste vårløsningen.

–Ved å gjennomføre noen enkle forberedelser vil turen til påskefjellet kunne bli både tryggere og hyggeligere, sier Børre Skiaker, generalsekretær i KNA. Skal du forflytte deg over større avstander med bil de nesten dagene bør du forsøke å nyte reisen, slappe av og ta tiden til hjelp. –Selv om man opplever kø og mye trafikk på veiene er det ingen grunn til at utfarten ikke skal kunne være en fin opplevelse, legger Skiaker til.

KNA anbefaler alle bilister å tenke gjennom følgende før de tar fatt på årets påskeutfart:

  1. BIL: Er bilen turklar? Sørg for at du har dekk som passer til føreforholdene. Og husk reglene for bruk av piggdekk. Gjør også unna drivstoffylling, oljesjekk og fylling av spylervæske i god tid før avreise.

 

  1. BAGASJE:Pakk bilen slik at du kan gjennomføre en bråstopp, uten at det fører til skade på fører eller passasjer. Legg den tyngste bagasjen i bunnen og lettere myke ting øverst.

 

  1. SKIBOKS: Husk at skiboksen er til lette gjenstander og kan ta liv dersom den løsner fra biltaket.

 

  1. RUTEVALG: Vær smart, velg kjøretidspunkt og rute som gir deg minst mulig kø og stress. Har du elbil bør du også gjøre deg kjent med lademulighetene langs veien.

 

  1. KJØRING: Se langt fremover og legg inn tid til en pause underveis. Hold avstand til bilen foran. Og følg trafikken.

 

  1. FØRER: Bruk sikkerhetsbelte og påse at alle passasjerer gjør det samme.  Ta også av deg ytterjakke og bytt til lette sko - da blir kjøreopplevelsen bedre og sikkerheten høyere.

 

  1. BARN: Forbered barna på at turen vil vare lenger enn normalt. Planlegg også aktiviteter som kan underholde barna underveis uten å forstyrre føreren.

 

  1. VEIHJELP: Meld deg inn i en bilistorganisasjon og få veihjelp dersom det skulle oppstå problemer med kjøretøyet lang veien.

 

  1. FJELLOVERGANGER: Ta med spade, kjetting og varme klær. Litt mat og drikke og nok drivstoff er også å anbefale, særlig om du skal over fjelloverganger.