Tips:
- Vis frem bil, hjul og annet utstyr i rengjort stand.
- Finn frem alle dokumenter som vognkort, servicehefte, bilag for utførte reparasjoner, årsavgift, EU-kontroll og eventuelt mangellapp.
- Undersøk bilens listepris (kontakt KNA) og kontroller gjerne denne med bilannonsepriser.
- Vær ærlig og fortell alt du vet om bilen og dens historie.
- Hvis kjøper skal prøvekjøre bilen, forviss deg om at han/hun har førerkort og ellers er i stand til å kjøre bilen. Bli med under prøvekjøringen.
- Skriv salgskontrakt. Skriv/Kryss av at ”bilen overtas i den stand den er på salgstidspunktet.” Skriv at du anbefaler kjøper å undersøke/bytte registerreim (hvis motoren har registerreim). Hvis oppgjør og levering skal skje senere, skriv når og hva som skjer hvis fristen ikke overholdes.
- Hvis det er økonomiske heftelser på bilen. Ta kontakt med finansieringsselskapet og undersøk restgjeld og praktisk fremgangsmåte for sletting av heftelsen(e).
- Sørg for at du mottar Salgsmelding og send den eller lever den til Trafikkstasjon umiddelbart.
- Sørg for at du mottar alle pengene før du leverer bilen og undertegner salgsmelding etc. Bankremisse, penger overført til konto eller kontanter er å anbefale.
- Si opp forsikringen.
Garanti:
Garanti er en frivillig ordning som kan avtales mellom selger og kjøper. En garanti skal gi kjøperen rettigheter utover/i tillegg til de rettigheter kjøper allerede har etter forbrukerkjøpsloven eller kjøpsloven. Helt uavhengig av garantien, så kan kjøper reklamere med hjemmel i forbrukerkjøpssloven eller kjøpsloven.
Det er sjelden privatpersoner gir kjøper garanti, men hvis du allikevel ønsker å gjøre det, så merk deg følgende: Spesifiser klart og tydelig hva garantien omfatter, eventuelle vilkår, samt når garantitiden utløper.
Kjøpsloven:
Kjøpsloven regulerer kjøp, herunder kjøp av bruktbil der selger opptrer som privatperson. Bestemmelsene i kjøpsloven gjelder ikke for så vidt annet følger av avtalen. Utgangspunktet er således avtalen mellom selger og kjøper. Kjøpsloven supplerer avtalen.
Hvis kjøper reklamerer:
- Merk at reklamasjonsfristen etter kjøpsloven er 2 år.
- Krev skriftlig reklamasjon fra kjøper.
- Krev dokumentasjon på at mangelen var til stede på leveringstidspunktet.
Ta kontakt med KNA for en nærmere vurdering av reklamasjonen.
Hvis reklamasjonen er berettiget:
Dersom det foreligger mangel og denne ikke skyldes kjøperen eller forhold på hans side, så kan han blant annet kreve:
- Retting av mangelen eller omlevering eller prisavslag eller heving og erstatning.
- Kjøper kan også holde kjøpesummen tilbake for å dekke krav som følge av mangelen.