Fire flotte bilturer i eget land

torsdag 7. juni 2018 kl. 15:35

Mange vender panseret sørover når de skal på bilferie, men det er viktig å huske på at noen av verdens aller mest spektakulære bilturer finnes her hjemme.

Sommeren betyr bilferie for mange, og selv om det er lett å velge raskeste vei sørover mot europeiske storbyer, alper og garantert varme bør man også vurdere å utforske eget land bak rattet.

Vi har samlet fire bilturer som garantert vil være populære for både store og små, og som alle byr på noe av verdens mest unike og tidvis spektakulære kjøring. Her det med andre ord noe for enhver smak – uansett om man er to på tur i en liten sportsbil eller en storfamilie med syvseter.

Kongsberg – Stavanger
Dette er en tur som byr på både historie og natur. For de yngste vil det være veldig spennende å besøke sølvgruvene i Kongsberg, og derfra kan man ta turen videre til Rjukan og Vemork for å lære de litt eldre og mer historieinteresserte om Norges rolle under krigen. Raskeste vei mellom de to er Fylkesvei 37 langs Tinnsjø, men for mer spektakulær utsikt og spennende svingkombinasjoner kan du kjøre omveien via Hovin på Fv. 364.

På vei mot Dalen bør du velge Fv. 45 fremfor den marginalt raskere Fv. 37. Da kan du stoppe innom Norges minste stavkirke og får i tillegg en spektakulær nedstigning til Dalen og ærverdige Dalen hotell ved innsjøen Bandak.

Den sommeråpne Suleskarvegen over fjellet byr på fantastisk landskap, og hvis du er heldig kan du også se Norges sørligste villrein her. En avstikker til Lysebotn er definitivt verdt turen. Her kan de friluftsglade gå en fottur til den verdensberømte Kjeragbolten, eller man kan rett og slett nyte utsikten fra nærmere parkeringsplassen.

Fylkesvei 45 byr på flott natur hele veien til Stavanger-regionen, og vel fremme kan man nyte av alt Norges tredje største byområde har å by på – enten det er i form av restauranter i verdensklasse eller en tur i Kongeparken med de minste.

Lofoten – Andøya – Senja
Ved siden av fjordene på Vestlandet, er Lofoten blant Norges og verdens mest spektakulære landskaper. Øyene ytterst i havgapet med stupbfatte fjell, kritthvite strender og små, pittoreske fiskevær byr på helt unike opplevelser – uansett årstid.

Sommeren er, kanskje ikke overraskende, høysesong i Lofoten, og da må du regne med å dele veien med turister fra hele verden som tar turen for å oppleve den spesielle naturen. Det betyr imidlertid også et større aktivitetsnivå på øyene, og det er mulig å oppleve både festivaler og kunstutstillinger i Lofoten gjennom sommeren.

Lofoten er en del av de nasjonale turistveiene i Norge, og hvis du har planer om en litt lengre tur kan du utvide turen til to andre turistveier: Andøya og Senja. På førstnevnte kan du blant annet ta turen innom Romskipet Aurora. Her kan du lære mer om både romfart og nordlys – en garantert suksess for rominteresserte i alle aldere.

Ålesund – Bergen
Denne ruta er selve indrefileten når det kommer til norsk natur og det som har gjort den kjent over hele verden. Det finnes et utall veier i kombinasjon med fergesamband å velge mellom disse to byene, og det er nesten umulig å velge feil.

Geirangerfjorden er veldig populær blant utenlandske turister og cruiseskip, og det vil derfor være folksomt i høysesongen. Det er likevel verdt å få med seg, da det raskt blir opplagt hvorfor det er populært når man begynner på nedstigningen mot den lille bygda.

En tur over Strynefjellet vil også være morsomt for små og store. En liten snøballkrig i sommertemperaturer vil garantert være populært, og her er det også et sommeråpent skisenter for de som savner vinteren.

Neste stopp er Norges dypeste og lengste fjord – Sognefjorden. Det er fire fergesamband som krysser fjorden, og uansett hvilket du velger er du garantert flott natur. E39 er den raskeste veien, men er man interessert i infrastruktur og vil krysse noe av på en litt sær liste, kan også E16 med verdens lengste tunnel, Lærdalstunnelen, være interessant. For litt mindre trafikk og ditto veier bør man velge en av de to andre veiene.

Vel fremme i Bergen har man en lang rekke aktiviteter å velge mellom – enten det er fjellturer eller akvarium som frister mest.

Varangerbotn – Hamningberg
Dette er en tur som kanskje ikke passer for de aller minste, og den er heller ikke det man tradisjonelt sett forbinder med norsk natur. Til tross for det kan denne strekningen i Norges nordligste fylke by på en helt unik natur og spennende, om enn tidvis deprimerende, historie.

Majestetiske fjorder og fjell er byttet ut med et arktisk, til tider måneaktig, landskap, og den spesielle atmosfæren så langt i nord er noe man husker lenge. For naturinteresserte byr også dette området på en fauna som ikke finnes noen andre steder i verden, og særlig fugletittere har Varanger blant sine favoritter.

Her kan man også lære mer om hekseprosessene som foregikk i Finnmark på 1600-tallet, og den dystre krigshistorien setter også sitt preg på området. Nærheten til både Finland og Russland har, sammen med den samiske kulturen, satt sitt preg på området i mange generasjoner.

Den siste delen av ruta fra Svartnes til Hamningberg er steng på vinterstid, men byr på en helt spesiell naturopplevelse i de månedene den er åpen – enten det er i sommerens midnattssol eller i høstens spesielle, gråaktige lys.

Melder du deg inn i KNA får du et unikt kart over Norges «hemmelige turistveier»!