Sikker bil er ikke luksus

mandag 1. juli 2013 kl. 13:20

Moderne sikkerhetsutstyr gjør nye biler tyngre, og dermed også dyrere i det norske avgiftssystemet. – Nytt sikkerhetsutstyr spiller en stor rolle for trafikksikkerheten, og da er det uforståelig at norske myndigheter konsekvent bruker bilens sikkerhetsutstyr som «melkeku», sier generalsekretær i KNA, Jan Johansen. 

Norge har en gammel bilpark, med en snittalder på 10,5 år. Snittalderen for vraking av bil var i fjor på 19,2 år, den høyeste alderen som er registrert siden statistikken startet i 1985. 

- Samtidig vet vi at nye biler generelt er sikrere enn eldre biler. Årsaken til dette er at bilindustrien bruker mye ressurser på å utvikle ny teknologi som dels gjør at ulykker unngås, og dels reduserer skadeomfanget dersom ulykken skulle inntreffe, forteller Jan Johansen fra Kongelig Norsk Automobilklub (KNA).

For å illustrere dette har KNA undersøkt forskjellene mellom en VW Golf fra 1981 og en fra 2013. Som forventet er den nye bilen sikrere, men vi ser også at sikkerhetsutstyret bidrar til å gjøre bilen tyngre, noe som igjen medfører høyere kjøpsavgift. 

Den gamle bilen hadde hodestøtter foran, trepunkts-sikkerhetsbelter foran, sikkerhetsrattstamme, polstret dashbord, skivebremser foran og bremsekraftforsterker som standard sikkerhetsutstyr. 

Den nye bilen, derimot, hadde også blokkeringsfrie bremser, antispinnregulering, antiskrens med bremseassistent, elektronisk differensialbrems, tretthetsvarsling, multikollisjonsbrems, pre-crash kollisjonsbeskyttelse, ventilerte skivebremser foran og skivebremser bak. Samt kollisjonsputer og sidekollisjonsputer for fører og sidepassasjer, hodekollisjonsputer foran og bak, knekolliskonspute på førersiden, deaktiverbar kollisjonspute på passasjersiden, whiplash-optimerte hodestøtter foran, tre 3-punktsseler bak, 3 hodestøtter bak, isofix barneseteinnfesting for to barneseter bak og et tredje høytsittende LED-bremselys. 

- Som vi ser har det kommet en lang rekke nyvinner på Golfen fra 2013 sammenliknet med den fra 1981, men delvis på grunn av alt sikkerhets-utstyret har vekten gått opp fra 780 til 1172 kg. Den nye bilen har en vektavgift på 45 031 kroner, mens den ville hatt en avgift på 29 320 kromer dersom den hadde veid 780 kg.

KNA anbefaler derfor at følgende grep gjøres:

- Sikker bil er ikke luksus, og kjøpsavgiften bør derfor endres for å premiere kjøp av trafikksikker bil. Slik vil vi raskere få en tryggere bilpark. I tillegg har generelt høye kjøpsavgifter gitt Norge en gammel, forurensende og lite trafikksikker bilpark. KNA vil derfor sterkt anbefale generelt lavere kjøpsavgifter for å sikre en nyere, mer miljøvennlig og ikke minst sikrere bilpark, avslutter Jan Johansen. 

KNA sendte nylig over dokumentet ”14 grep for en bedre bilhverdag” til politikere på stortinget med noen «enkle» grep for hvordan man i Norge kan få sikrere og mer miljøvennlige biler, bedre veier og bedre trafikkopplæring. Dokumentet kan lastes ned på www.kna.no 

 

Kongelig Norsk Automobilklubb (KNA) er klubben for deg som ønsker et mer aktivt, morsommere og tryggere forhold til bilen! KNA ble stiftet i 1907 og er landets eldste bilorganiasjon. I hele sin historie har KNA arbeidet for best mulig vilkår for bilistene - og ekte bilglede er KNA fremste formål. KNA tilbyr attraktive medlemsfordeler, organiserer bilsport, snakker bilistenes sak og bygger attraktivt klubbliv der det er godt å være.KNA representerer den internasjonale bilorganisasjonen FIA (Féderation International de l´Automobile) som i likhet med KNA arbeider for å øke interessen for og bedre rammebetingelsene for bilister globalt og som samtidig organiserer internasjonal motorsport.