KNA på FIAs Sportskonferanse

mandag 17. juli 2017 kl. 11:44

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) holdt 20. - 23. juni sin årlige Sportskonferanse i Genève i Sveits, og KNA ved generalsekretær Børre Skiaker var tilstede.

FOTO: FIA

Det var femte året på rad at FIA invitererte til konferansen som har fokus på internasjonal bilsport. Hele 200 delegater, fra 111 forskjellige FIA medlemsorganisasjoner verden over var tilstede, sammen med verdenskjente bilsportstjerner og ledere for flere av verdens største bilorganisasjoner. Tema for konferansen var bilsportens utvikling og hvordan den former klubbenes fremtid, miljø, motorsportens fremtid og teknologi, og grensen mellom sport og underholdning. I tillegg ble et online race og et El-karting mesterskap kjørt.

Under konferansen.

Motorsportens utvikling
FIAs president Jean Todt åpnet konferansen med å si at fremskritt innen motorsport de siste årene har skapt en solid plattform for fremtidens innovasjon, innen bane og vei.

FIAs president Jean Todt

Bilde: FIAs president Jean Todt.

– Verden er i rask endring. Motorsporten blir konfrontert med nye sett av verdier og et økende ønske om respekt for naturressurser, nye oppfinnelser som førerløse biler og sterkt økende etterspørsel på elektriske biler, sa FIAs president Jean Todt.

Innen formel E, pekte FIAs president på den teknologiske utviklingen innenfor mesterskapene, og ambisjoner for 2017-2018 kalenderen med nye løp i Santiago, Sao Paulo og Roma.  

– Nye produsenter står i kø for å bli en del av dette mesterskapet. Virkningen av å være synlig i mesterskapet, for millioner av potensielt nye fans vil være stor. Ønsket fra ulike byer og produsenter om å bli involvert viser hvor stor suksess formel E er, etter de første tre sesongene, sa Todt.

– Vi vil ha sikkerhet, men vi vil også ha den spennende bilsporten. Vi vil ha førere, men vi vil ha team og produsenter i tillegg. Vi har teknologi, men vi vil se action på banen. Vi trenger å nyte sporten, men den må også være bærekraftig og relevant, sa nestleder for FIA sport Graham Stoker om fremtiden.

Nestleder for FIA sport Graham Stoker.

Bilde: Nestleder for FIA sport Graham Stoker.

Formel kalendere
FIAs Globale Motorsport Råd avklarte datoer for formel1 kalenderen 2018, med 21 løp. Rådet avklarte også 14-løps kalenderen, i 11 ulike byer for formel E mesterskapet. Det blir fjerde sesongen på rad, og den starter i Hong Kong –tre nye byer skal være vertskap Santiago i Chile, Sao Paulo i Brazil og Roma i Italia. 2017-2018 sesongen vil også inneholde to arrangementshelger med løp etter hverandre, i New York i USA og Montreal i Canada. Endringer i reglementet for FIA formel E mesterskapet ble også presentert, sammen med flere oppdateringer for andre bilsportgrener.

Under konferansen.

Formel E til Norge
Norsk elbilpolitikk er vellykket og hele verden ser til Norge. I tillegg er Norsk kraftproduksjon miljømessig bærekraftig og Oslo har høye ambisjoner om å bli en verdensledende "miljøby." Alt dette pluss Norsk natur med snøkledde fjell og rent vann til energiverkene er allerede solgt inn til FIA og den Londonbaserte Formel E organisasjonen. De ønsker Formel E i Oslo! Det er KNA som har stått i bresjen for dette. I tillegg har Elbilforeningen og KNA innhentet noen uformelle signaler fra både offentlige etater og andre organisasjoner. Alle er positive. Hvis Norge og Oslo ønsker et slikt arrangement, så bør det trolig etableres et forprosjekt med ressurspersoner og økonomiske midler.

Verdens første interkontinentale drifting cup
Under konferansen slapp FIA nyheten om Verdens første interkontinentale drifting cup, drifting disiplinens første internasjonale konkurranse, the FIA Intercontinental Drifting Cup som kjøres 30. september - 1. oktober i Daiba i Tokyo, Japan! Det hele startet i en Japansk fjellovergang (Toge) in 1980-årene, nå trollbindes unge mennesker verden over av sporten. I 2017 kommer internasjonalt reglement for drifting fra FIA.

KNA deltok i El-karting mesterskap
Generalsekretær i KNA Børre Skiaker var en av elleve førere som deltok i et elektrisk karting mesterskap, under Sportskonferansen. Løpet ble vist på storskjerm slik at alle som deltok på konferansen kunne følge med på deltakerne, som kjørte på FIAs teknologi- og logistikk senter i Valleiry. Generalsekretæren, som er tidligere racer-fører, var fornøyd med en 3. plass og gratulasjon fra FIAs president Jean Todt.