KNA på FIA Mobility konferanse

torsdag 2. august 2018 kl. 14:34

23.-27. juli var KNA tilstede på FIAs konferanse i Uruguays hovedstad Montevideo. Fremtidsrettede planer og ideer, for effektiviseringen og organiseringen av trafikken i byer, var blant det som stod på agendaen.

Bilde: Alle deltakerne samlet. FOTO: FIA

Hele 160 delegater fra 65 ulike land var blant deltakerne. Blant de 35 talerne under konferansen var selvsagt FIAs president Jean Todt.

 

Bilde: FIAs president Jean Todt.

Bærekraftig

I den første paneldebatten, hvor panelet bestod av ekspertise fra offentlig og privat sektor, var det fokus på bærekraft og på hvilken måte et globalt rammeverk er relevant for FIA medlemsklubber. Det var også fokus på innovasjon og hva som gjøres innen utvikling av mer bærekraftig transport, på verdensbasis.

 

Bilde: Felipe Calderón, FIA Miljø og Bærekraft Kommisjon president.

– Å takle klimakrisen er blitt mer og mer viktig. Å ta hensyn til klimaet i løsningene man velger koster ofte, men det er mulig å være ansvarlig både økonomisk og klimavennlig. Det er tre store systemer som trengs å forandres: landbruk – eksempelvis å redusere avskoging, energi – går over til å bli mer og mer elektrisk, og til slutt byer – som må bli mer kompakte fordi fortetting gir økt produktivitet og bærekraft, sier Felipe Calderón, President for FIAs Miljø og Bærekraft Kommisjon.

 

Dialog
For å opprettholde de gode båndene og dialogen mellom FIA og medlemsklubbene holdes hvert år FIA Klubb-korrespondent møtet. Denne gangen var hele 40 delegater fra alle FIA-regioner representert. Under møtet ble FIAs Innovasjons Fond presentert og deres satsning på FIAs Europeiske Program for Unge Kvinner, Olympiske Leker for Ungdom og FIAs Undersøkende Program for Hjelmer.

 

Bilde: KNAs generalsekretær Børre Skiaker i arbeidsgruppe under konferansen.

Kalender for neste års FIA Formel E Mesterskap ble presentert.

 

Forandringer i Trafikkmønster

Den siste paneldebatten ble ledet av visepresident for FIA Mobility, Thierry Williemarck, som åpnet med å si – Vi er her for å lytte til ekspertise fra et utvalg av klubber fra hele verden, og se på hvordan digitalisering og mangfoldet av dette fungerer rundt om i verden.

 

Bilde: Thomas Møller Thomsen, leder av FDM.

– Utfordringen for mange klubber er at vi er å gjennomføre endringer raskt nok. Hovedpoenget i vår strategi er å innse at vi må gjenoppfinne oss selv og forandre måten vi kommuniserer med medlemmene på, sier Thomas Møller Thomsen, leder av Føderasjonen for Danske Motorister (FDM) og FIA region I president.

 

Møller la til – Vi som klubb prøver å jobbe mer som en bedrift, vi fokuserer på hvordan vi kan tjene penger som kan bli reinvestert i medlemsfordeler.

 

Kanskje er det også flere klubber og organisasjoner som i fremtiden må tenke på denne måten.

 

Bilde: FIA Smart Cities Prisen gikk til Santiago de Chile.

Smart Cities

På konferansens siste dag kunne delegater delta på en av tre ulike aktiviteter, som demonstrerte trafikk i fortid, nåtid og fremtid. Montevideo eMobility og Smarte Byer Forumet holdt også utdelingen av FIA Smart Cities Prisen til Santiago de Chile for innovative mobilitetsløsninger.

 

Flere ulike elektriske kjøretøy, ment for fremtidens trafikk i byer, ble vist frem og delegater fikk prøve noen av dem. KNAs generalsekretær Børre Skiaker fikk blant annet prøvekjørt en elektrisk sykkel som kunne minne om DBS dobbelsete-sykkel fra 80 tallet og en elektrisk prototype av en trehjuls elektrisk bil.